Un sondeig a alguns dels llibreters alt-empordanesos ens donen una idea dels gustos lectors que predominen aquest estiu. Al final d'aquest article reproduïm el llistat dels llibres més demanats i, casualment, triomfen els d'autors catalans. En aquest cas, fem esment a títols per a un públic adult, però ja és conegut per tothom que és important que la mainada llegeixi pel seu benefici en múltiples processos del seu creixement personal, com per exemple que afavoreix en el desenvolupament socioemocional, la imaginació, la creativitat, millora l'habilitat mental o la capacitat per empatitzar i posar-se en el lloc d'una altra persona.

Franchu Llopis, responsable de la llibreria Bookman de Figueres, recomana Què necessito quan m'enfado, de Tania Garcia, un conte que ajuda l'infant a comprendre'l en la coneixença de les seves emocions i la seva autoestima. Pel que fa a una alta franja d'edat, la literatura juvenil, Carme Heras, de la llibreria la Ploma de Figueres, recomana Invisible, d'Eloy Moreno, una història emotiva, commovedora i que narra a través dels ulls d'un nen com vol ser invisible.

Entre aquestes dues categories trobem Pirates de la mar de gel, de Frida Nilson, recomanat per Eloi Salbat, de la llibreria Edison de Figueres, una història d'aventures d'una nena de 10 anys que és segrestada per un pirata.

A Figueres, tal com coincideixen a dir els llibreters, un volum que està tenint bastanta volada és L'Esglèsia de Sant Pere de Figueres. Susi Pairutó, de la llibreria l'Auca, el posa com a llibre rellevant i explica que les seves pàgines fan un recorregut per la història i l'art d'aquest edifici religiós de la ciutat, amb les descripcions a càrrec de l'arqueòloga i presidenta de l'Institut d'Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, i amb les imatges dels fotògrafs Xavi Toral i Xavier Torner.

Pel que fa a la novel·la contemporània, Gemma García, de la llibreria Vitel·la de l'Escala, ha volgut destacar el llibre Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà, una història que té lloc a Camprodon i a Prats de Molló, on prenen protagonisme tota mena d'éssers: persones, bolets, cabirols i fantasmes.

L'experiència dels experts

A partir de l'experiència dels responsables d'aquestes llibreries ens podem aventurar a dir quines podrien ser les cinc novetats literàries d'aquest estiu: L'Enigma de l'habitació 622, de Joël Dicker; L'espia del Ritz, de Pilar Rahola; Pluja d'estels, de Laia Aguilar; Mar d'estiu, de Rafel Nadal, i M'explico, de Carles Puigdemont. De fet, aquests són els títols que més es repeteixen en preguntar-los quins estan sent els èxits de vendes.

Aquest estiu agafa el teu llibre i posa't sota l'ombra d'un arbre a la Rambla, a qualsevol de les platges empordaneses, al jardí, al balcó, al banc de la plaça del poble, als aiguamolls o a on estiguis més còmode, i gaudeix de la lectura, perquè tal com va dir el novel·lista i poeta Miguel de Cervantes, «aquell que llegeix molt i camina molt, veu molt i sap molt».