Alfons Martínez diu que és conscient que la cultura és un sector molt fràgil i que, per això, l'Ajuntament la té entre les seves prioritats.

Les propostes culturals de l'estiu i les previsions per a la tardor, el Museu Dalí i la Casa Natal, els festivals que es poden fer i els que s'han de reprogramar..., aquests són alguns dels temes que comenta el regidor en l'entrevista.

Després d'unes setmanes d'aturada pel que fa a les activitats culturals, ja torna a haver-hi propostes. Com s'ha enfocat aquesta programació?

S'ha recuperat tot allò que es tenia previst i s'ha reprogramat tot allò que no s'ha pogut fer. Aquesta ha estat una de les prioritats després que el Procicat establís les mesures de contenció del coronavirus. La idea és no anul·lar res, intentar fer tot allò que sigui possible, i el que no es pugui fer ara a l'estiu intentar incloure-ho en la programació de la tardor.

Com es planteja la tardor? Quines mesures s'aplicaran per fer els espais més segurs?

Tindrem en compte les mesures que ens vinguin per part de les autoritats sanitàries i tot el que puguem fer per millorar la situació, com la distància física, l'ús de la mascareta i l'ús del gel hidroalcohòlic. A més, hi afegim el control de temperatura. Fixarem totes aquelles mesures que ja es coneixen i les que es puguin aplicar perquè les activitats culturals siguin segures per als usuaris.

Figueres és una ciutat molt activa culturalment. Quins aspectes d'aquest potencial cultural destacaria?

En general, hi ha un element molt important que forma part de l'estructura cultural de la ciutat i és la col·laboració amb les entitats. Pensem que hem de col·laborar estretament amb elles per poder fer les activitats i que la gent gaudeixi més. Una mostra de la promoció de l'estiu, per exemple, és l'audició de sardanes que fem conjuntament amb el Foment de la Sardana Pep Ventura o les activitats de La Cate que fem conjuntament amb els representants d'aquesta entitat. Pensem que aquestes col·laboracions enriqueixen molt el teixit cultural de la ciutat. Nosaltres, com a administració pública, volem donar possibilitats i marge per poder fer activitats amb entitats i ciutadans.

Al final, l'Acústica, sí. És important per a Figueres consolidar aquest tipus d'esdeveniments, encara que siguin adaptats a les mesures de seguretat de la Covid-19?

Evidentment, la nova normalitat passa per adaptar-se a les circumstàncies, no ens podem quedar inactius davant d'això i hem d'intentar adaptar-nos el millor possible. A més a més, aquestes circumstàncies són molt canviants, ho hem comprovat durant aquest estiu. No només es parla de l'Acústica, sinó també, de cara al setembre, per exemple, del Festival del Còmic o del Festival de Jazz, entre d'altres. Aquestes són propostes que s'han hagut d'ajornar, però s'intentaran realitzar el setembre complint tots els protocols. Crec que entre tots podem fer-ho i que hem de fer-ho.

En quin estat es troben les obres de rehabilitació de la Casa Natal de Salvador Dalí?

Estan seguint el seu curs dins els terminis establerts. Amb la Covid-19 hi va haver una petita aturada i s'ha reflectit en la subvenció Feder, que tenim per poder-les executar, però seguim estant dins les dates acordades per part de la subvenció, que també s'han ampliat. Per tant, les obres s'estan executant dins la normalitat, estan dins el calendari previst amb les modificacions necessàries a causa de la pandèmia.

Quina opinió li mereix que el Museu Dalí vulgui tancar a mitjan setembre?

Sincerament, a mi no em sembla bé. Crec que el Museu Dalí no només és un atractiu turístic, sinó que també estem parlant d'un atractiu cultural de primer ordre. El mateix president va dir que no només era un museu, sinó que també és una obra d'art que Dalí va deixar a la ciutat per poder ser visitada i gaudida per a tothom. Per tant, el que nosaltres entenem és que la continuïtat de l'obertura hi hauria de ser. No se sap si es tancarà de cara al setembre o no, simplement volen valorar la incidència d'aquests mesos d'estiu. Però pensem i desitgem que la continuïtat de l'obertura hi sigui i, en realitat, ens costaria molt entendre que no es mantingués obert, sempre que les circumstàncies ho permetin.

En uns moments com els que estem passant, d'emergència sanitària, quin lloc ocupa la cultura entre les prioritats municipals?

La cultura sempre és una de les prioritats en aquest govern. L'emergència sanitària, evidentment, pot deixar la cultura en segon terme momentàniament, perquè lògicament hem d'atendre les necessitats, però la cultura també ha demostrat que és una fórmula més que útil i imprescindible en aquests moments. A través de les xarxes s'han pogut recuperar activitats com, per exemple, el Club de Lectura de la biblioteca, que s'ha estat fent on-line. No és ben bé una vàlvula d'escapament, potser és més aviat un element de continuïtat que dona certa normalitat a l'activitat cultural. És cert que l'emergència sanitària ha obligat a eliminar, suspendre, endarrerir o reprogramar coses, però és evident que no es podia fer segons què si no es podia sortir de casa. El que sí que entenem és que la cultura segueix essent una prioritat, ja que, dins la pandèmia, l'activitat cultural hi ha de seguir essent i, a més, hem d'estar atents perquè és un sector molt fràgil i en som conscients. Per tant, des del govern tenim la voluntat que, dintre de totes les possibilitats, continuï havent-hi certa normalitat.

Està tenint una bona resposta a les xarxes socials el projecte Racons de Figueres?

Sí, menys del que ens esperàvem, perquè tan bon punt ho vam posar en marxa va haver-hi les restriccions marcades per la Generalitat dins l'emergència sanitària, però sí que és cert que tenim un bon ressò. La idea era impulsar una activitat que no contradigués cap de les normatives sanitàries per la Covid-19, que permetés una certa mobilitat per la ciutat i que remarqués protagonisme a diferents espais. La resposta no és negativa, però, evidentment, amb les restriccions es fa difícil tenir resultats molt positius. De tota manera, estem satisfets amb el que hem aconseguit fins ara i esperem que d'aquí fins a mitjan setembre es pugui veure i valorar millor aquesta activitat.