La festa major, en més o menys mesura, té un caràcter participatiu i, en el cas de Roses, coincideix amb una època de l'any en què el poble es ple de gent amunt i avall. L'olor d'after sun i les pells bronzejades pel sol, la música i el xivarri, ressalten entre la multitud. És moment d'oci, sobretot per als més petits i joves del poble, i també per als turistes i visitants. És, alhora, un període de l'any en què, paradoxalment, per a la gran majoria dels vilatans, la paraula festa no és sinònim de diversió, sinó de treballar, perquè cal bolcar-se en el turisme, tirar endavant la temporada i treure'n el màxim rendiment econòmic.

Ara mateix, aquesta imatge pot resultar idíl·lica, perquè la crisi del coronavirus ha tocat la festa major, amb la cancel·lació de tots aquells espectacles, activitats i esdeveniments que no són recomanables perquè concentren aglomeracions de persones. És una festa major diferent, però és una festa major al cap i a la fi, adaptada a les circumstàncies excepcionals derivades de la pandèmia de la Covid-19.

L'Ajuntament de Roses no ha dubtat a extremar les mesures de precaució per evitar el risc de contagis per coronavirus, una decisió que ha suposat eliminar del programa festiu cites, en anys anteriors ineludibles, com la missa solemne de Festa Major, la trobada gegantera, el parc d'atraccions, les barraques i el tradicional castell de focs artificials, entre altres. El govern rosinc ha prioritzat, com passa en tots els pobles de la comarca de l'Alt Empordà, la seguretat i la salut.

FOTO: Benet Fonolleras (Arxiu Municipal de Roses).

L'arxiver de l'Arxiu Municipal de Roses Pol Meseguer ha explicat que no es recorda cap edició de la Festa Major de Roses tan atípica com la que s'ha programat aquest estiu, amb l'excepció de l'aturada de la Guerra Civil espanyola. «És complicat de documentar més enllà del segle XIX. No hi ha cap testimoni que documenti, per exemple, si l'epidèmia de còlera del segle XIX va poder afectar la festa», manifesta Pol Meseguer.Suport a la cultura local

Suport a la cultura localLa Festa Major de Roses, una celebració carregada de vivències personals per a tots aquells que en participen i la gaudeixen, reforça el sentiment de pertinença i dona suport a entitats, artistes, músics i empreses del poble, que poden fer el seu agost. Aquesta vegada, però, l'estampa d'altres anys no s'ha pogut repetir, no hi ha riuades de gent pels carrers i les places. S'ha previst una festa «minimalista», com l'ha anomenada l'alcaldessa, Montse Mindan, amb actes dissenyats per garantir que els aforaments estiguin controlats.

Divendres, 14 d'agost del 2020

  • A les 17 h, al Port de pesca.Visita guiada al port i a la llotja.
  • A les 19 h, al Castrum visigòtic.Visita familiar teatralitzada al Castrum visigòtic.
  • A les 21 h, al Castell de la Trinitat. Visita guiada nocturna. «Nit d'estels al Castell». Xerrada i observació astronòmica a càrrec de Mireia Galí. En castellà i francès.
  • A les 22 h, a la Ciutadella. Sons del Món. Concert d'Els Amics de les Arts.

Dissabte, 15 d'agost

  • A les 6 h, a Punta Falconera. Sessió d'atenció plena (mindfulness) durant la sortida del sol.
  • A les 9.30 h, a la platja de la Perola. LXXXIV Travessia de Natació II Memorial David Herruzo.
  • A les 19 h, a la Ciutadella. Visita teatralitzada per a tots els públics. «Un cuiner amb estrella». Inclou un pícnic per a cada família. En català, castellà i francès.
  • A les 21 h, al Castell de la Trinitat. Visita guiada nocturna especial Festa Major. En català i castellà.
  • A les 22 h, a la Ciutadella. Sons del Món. Concert de Lola Índigo.

Diumenge, 16 d'agost del 2020

  • A les 21 h, a la Ciutadella.Visita nocturna teatralitzada. «Pizaño i les defenses de Roses». En català.
  • A les 22 h, a la plaça de Frederic Rahola. Concert de fi de festa amb l'orquestra Metropol.
  • Sala d'exposicions de Ca l'Anita. "Paisatges", de Ricard Anson. Horaris: de dilluns a diumenge, de 18 a 21 h

DRACMA 2020

Enguany, la situació sanitària que viu el país no ens permet la celebració del tradicional acte d'entrega de la Dracma.

Tot i així, des de l'equip de govern s'ha decidit concedir la Dracma 2020, de forma honorífica, a totes aquelles persones que han treballat i col·laborat per mitigar els efectes de la pandèmia, especialment en els moments més durs del confinament i l'estat d'alarma.