Fa sis anys la ja coneguda aplicació Tik Tok es vestia amb el nom de Musical.ly i, de mica en mica, s'ha anat reinventant i adaptant a un ventall més ampli de públic, fins a arribar als 900 milions d'usuaris que la utilitzen el dia d'avui. El que va començar com una aplicació que tan sols servia per gravar vídeos i balls sobre una base musical -que bàsicament utilitzaven els més joves-, ha acabat esdevenint una completa exposició de creativitat: des de tutorials de maquillatge i perruqueria, a idees de disseny i bricolatge, a guies turístiques i, fins i tot, a classes d'anglès i matemàtiques.

Cal destacar que, cada vegada, s'utilitza més per fer activisme social i de contrapès de poder gràcies a la seva capacitat de repercussió mundial excepcional. Però quin és el secret perquè cada dia més usuaris s'instal·lin l'aplicació i s'endinsin en l'aventura virtual del món tiktoker?

Claus de l'èxit

Claus de l'èxitHem parlat amb dos tiktokers de setze anys de l'Alt Empordà, l'Álvaro Miron (@alvaro11miron), de Figueres, que acumula un total de 235.000 seguidors, i en Ferran Casadevall (@ferranxidk), de l'Escala, amb 80.000 seguidors, perquè ens expliquin les claus de l'èxit que fan tan atractiva l'aplicació.

Per començar, el confinament ha tingut fortes repercussions a l'App: per una banda, ha aconseguit situar-se com l'aplicació gratuïta d'entreteniment més descarregada per a iOS a tot l'Estat, segons Sensor Tower; per altra, una onada de boomers -persones nascudes entre el 1945 i el 1965- va instal·lar-se l'App per tal de distreure's durant el temps mort de la quarantena. Molts d'ells venien animats pels seus fills joves que els reptaven a fer els challenges virals que circulaven per la xarxa: des de tirar-se una galleda d'aigua, a fer deu tocs de peu amb el paper de vàter, a maquillar-se extremadament, entre molts altres. Tots aquests compartien la finalitat de passar d'una manera més amena l'estona a casa.

Tanmateix, Tik Tok és una eina de creació i no de publicació: és a dir, pots crear contingut utilitzant tots els recursos que ofereix l'aplicació i no publicar-los. Això permet que molta més gent s'aventuri a descarregar-la, ja que no està obligada a fer públic allò que crea. El seu algoritme de creixement orgànic permet tenir una repercussió més alta que qualsevol altra aplicació com ara Instagram o Facebook.

No obstant això, l'Álvaro Miron -molt seguit pel flow especial que desprenen els seus vídeos musicals- apunta que «a vegades els algoritmes no funcionen, i pots currar-te molt un vídeo i que arribi a poca gent, i viceversa».

«Boom» creatiu

«Boom» creatiuEn Ferran Casadevall, que ha sigut un dels impulsors de la comunitat catalana a Tik Tok i que genera contingut d'humor en llengua catalana, explica que «és una aplicació amb un ampli ventall de creativitat i despunta per les eines audiovisuals que ofereix, al final, Instagram o Facebook es basen principalment a penjar fotos; i Tik Tok t'obliga a diferenciar-te».

Són moltes les marques de roba i publicistes que inverteixen -cada cop més- en tiktokers, en lloc de fer-ho en models d'agència com es feia convencionalment. Canals de notícies, diaris, i professorat, també se sumen a apostar fort per crear contingut en format Tik Tok. «L'aplicació empodera la imaginació, jo mai m'hauria plantejat que m'agradava el disseny de moda, i ara he començat un projecte de llançament d'una marca de roba, gràcies a la inspiració que m'ha portat Tik Tok», explica l'Álvaro Miron.

Això no obstant, els dos joves expliquen que a l'aplicació hi prolifera una quantitat important de haters, però que això es troba a tot arreu, i que no els tira enrere a l'hora de generar nou contingut. El que és clar és que el món digital està canviant i marca nous horitzons que qüestionen allò convencionalment establert, que molts joves estan al dia amb aplicacions com Tik Tok, però això no treu lloc que altres generacions s'aventurin a tastar la modernització tecnològica.