El Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Santa Maria de Vilabertran obriran portes dissabte 13 de juny, després del seu tancament arran de l'emergència sanitària. El Departament de Cultura, a través de la seva Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha dedicat importants esforços a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció de les persones treballadores i visitants, i també del patrimoni.

Amb l'objectiu d'oferir espais segurs, s'han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s'han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s'han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d'atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s'exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de 2 metres, i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit. Durant la Fase 2, les visites només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència.

Els monuments reobren sota el lema "Et mereixes un monument", amb el qual es vol fer èmfasi en el civisme i responsabilitat que la ciutadania ha demostrat fent front a la COVID19. "Ens agradaria que un cop el desconfinament es va fent realitat, la ciutadania es retrobi amb els monuments, ja que són el seu patrimoni i una manera excel·lent de fer turisme mentre es coneix la història del país", afirma el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.