25 de maig de 2020
25.05.2020
L'Empordà
La Jonquera

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera reobre les portes aquest divendres

Els centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre i el Memorial Democràtic també es podran visitar aquest cap de setmana

25.05.2020 | 10:00
Museu Memorial de l'Exili (MUME), a la Jonquera.

Els centres memorials de la Generalitat de Catalunya tornen a obrir les portes al públic després del tancament provocat per l'emergència sanitària, ara fa més de dos mesos. Es tracta dels cinc centres del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), ubicats en diferents municipis de la Terra Alta; el Museu Memorial de l'Exili (MUME), situat a la Jonquera, a l'Alt Empordà; i el Memorial Democràtic, a Barcelona.

Tots els espais compliran amb les mesures de seguretat, amb un terç de l'aforament permès, amb recorreguts que facilitaran una distància mínima de 2 metres entre visitants i amb guants, mascaretes i desinfectants de mans.

Museu Memorial de l'Exili, obert a partir del 29 de maig

El Museu Memorial de l'Exili (MUME), al carrer Major de la Jonquera, obrirà al públic el 29 de maig. L'horari serà de 10 a 18 h (de dimarts a dissabte) i diumenge i festius, de 10 a 14 h. Davant la impossibilitat d'utilitzar les audioguies, els visitants podran descarregar la informació en els seus dispositius mòbils en català, castellà, francès, anglès i alemany.

A més de la mostra permanent, els visitants del museu trobaran dues exposicions temporals:

  • "Art i exili. Artistes de l'exili català de 1939". Es tracta d'una mostra comissariada per l'historiador Enric Pujol que permet veure la donació d'Abelard Fàbrega al Museu de l'Empordà de Figueres i el fons Josep Narro al Museu Memorial de l'Exili.
  • "Art i memòria: fugir". Els arbres del Pirineu varen veure fugir milers d'exiliats republicans. Els mateixos arbres han vist marxar, durant la segona dècada del segle XXI, personalitats del món artístic i polític. Aquesta mostra proposa una reflexió sobre el bosc com a escenari immutable i testimoni de vivències humanes que configuren una estructura cultural que travessa el temps.

L'any 2019 el MUME va rebre prop de 18.500 visitants, la meitat dels quals van ser estudiants d'ESO i batxillerat. Es calcula que en els darrers dos mesos i mig s'han perdut unes 4.000 visites.


El COMEBE: obertura total el cap de setmana

El centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre obrirà les portes aquest mateix dimarts 26 de maig a partir de les 10 del matí.

I a partir d'aquest dissabte, els cinc centres d'interpretació del COMEBE obriran tots els caps de setmana, de forma simultània. És una nova iniciativa per afavorir el turisme interior i aconseguir un augment significatiu del nombre de visitants.

Fins ara, el centre 115 Dies era l'únic que sempre estava obert els caps de setmana perquè el seu horari és de dimarts a diumenge. Els altres quatre centres, que només obren els caps de setmana, s'anaven alternant.

L'any 2019 el COMEBE va rebre més de 9.000 visites. Es calcula que durant els mesos de confinament s'han perdut unes 4.500 visites. El Consorci disposa dels cinc centres d'interpretació i de vint espais a l'aire lliure.


Els centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre:

  • 115 Dies (Freginals, 15. Corbera d'Ebre. De dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14). Explica els preparatius de l'ofensiva i els 115 dies de combats tenint en compte els factors militars, polítics i territorials.
  • Hospitals de Sang (Major, 27. Batea. Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). Una mirada a la medicina de guerra, les innovacions mèdiques, el personal sanitari i com funcionaven l'atenció sanitària de la 35a divisió republicana i la 50a divisió franquista.
  • Internacionals a l'Ebre (Suñé, 3. La Fatarella. Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). El Centre explica la ràpida internacionalització de la Guerra Civil, les dimensions de la participació internacional i el Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.
  • Veus del Front (Major, 4. Pinell de Brai. Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). Els visitants poden conèixer com influí la premsa en la batalla de l'Ebre i quins missatges utilitzaren les forces polítiques i militars de l'època.
  • Soldats a les Trinxeres (Rossinyol, 8. Vilalba dels Arcs. Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19h/ diumenges de 10 a 14 h). El Centre, especialitzat en la vida quotidiana a les trinxeres durant els 115 dies de lluita, proposa una immersió en el dia a dia dels soldats.

Memorial Democràtic

A partir del 2 de juny, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, al carrer del Peu de la Creu de Barcelona, reobrirà les seves portes en l'horari habitual; és a dir, de dimarts a dissabtes laborables de 10 a 18 h, i diumenges i festius de 10 a 14 h.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook