La 40a edició de la Càtedra Emili Pujol de Cervera que s'havia de celebrar aquest estiu s'anul·la a causa de la pandèmia de la covid-19 i es trasllada a l'estiu de 2021. Els organitzadors lamenten que la ciutat no pugui esdevenir un any més "el centre musical del país". "La música no podrà tornar a omplir els carrers i trobarem molt a faltar la cultura i la vitalitat de les activitats de la Càtedra", han dit, com ara el Festival i Curs Internacional, el Vila- Closa i la Fira de Lutiers, considerada la més important del sud d'Europa i punt de trobada dels mestres artesans. L'any passat van participar en el Curs de Música gairebé 200 alumnes de Catalunya, la resta de l'Estat, i també del Canadà, els Estats Units, el Japó o Itàlia.

Segons ha explicat la organització, han estat més de 12.000 alumnes i gairebé 600 professors , molts d'ells internacionals, que cada estiu, des de fa 40 anys, han fet possible que Cervera fos un referent dins del món de la música i de l'educació amb més de 500 concerts en diversos formats: simfònics, de música de cambra, de proximitat, d'alumnes, de grans solistes, que han omplert els patis i el paranimf de la Universitat, i molts altres indrets de la Cervera medieval. Destaquen que "s'hi ha treballat de valent, i els resultats d'aquesta bona feina han dotat al territori d'una proposta pedagògica i cultural única".

És per això que des de l'equip que forma la Càtedra se'ls fa "difícil" acceptar que "no és possible" organitzar ara aquest projecte i lamenten "la pèrdua del gran impacte cultural, econòmic i social" que també suposa per Cervera. Tot i això, volen posar l'èmfasi en l'esperança de recuperar ben aviat la normalitat en la vida cultural del país i, concretament, de cara a l'any vinent, la continuïtat de la trajectòria de la Càtedra.

En aquest sentit, volen destacar "la gran capacitat que Cervera, com a ciutat, ha tingut durant tots aquests anys per liderar aquesta Càtedra Internacional". És per tot això que han volgut expressar el seu agraïment a tots els que al llarg d'aquests anys ho han fet possible i l'esperança en retrobar-se amb tothom en la celebració del 40è aniversari de la Càtedra a l'estiu del 2021.