Aquesta setmana, enmig de la pandèmia, llibres i roses són els protagonistes i són diferents les iniciatives que estan animant a celebrar aquest Sant Jordi «a casa», fent també una crida al públic per desconfinar els llibres, gaudir de la lectura i rescatar la cultura. Tot i això davant la impossibilitat que se celebri la diada el 23 d'abril, amb l'estat d'alarma encara en vigor, la Cambra del Llibre, integrada pels gremis i associacions d'editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques de Catalunya, juntament amb el Gremi de Floristes i del sector de la flor ja han acordat fixar la celebració del Dia del Llibre d'enguany per al dijous 23 de juliol.

Serà llavors quan es podran trobar molts dels plats forts previstos per Sant Jordi, ja que a causa de l'ajornament de la diada les editorials estan reubicant l'arribada de les novetats a la llibreria i rellançant les obres de les quals no es va poder fer promoció. Entre els llibres afectats hi ha per exemple el de Rafel Nadal Mar d'estiu, Una memòria Mediterrània o Sense por de morir. Els silencis del 17-A (editorial Pòrtic), d'Anna Teixidor, que havia de presentar-se el 25 d'abril i està previst que surti a principi de juny. També el darrer llibre d'Àngel Burgas E.M, el cinquè volum de la saga El club de la cistella publicada per La Galera que havia d'aparèixer a finals de març però s'ha quedat a impremta. Els escriptors, però, valoren molt positivament totes les iniciatives que s'estan duent a terme per rescatar la cultura i protegir el sector fràgil que conformen llibreries i editorials. Mercè Cuartiella, que també va veure interrompuda les presentacions del seu nou recull de contes, La font i els dies, remarca que «el Sant Jordi a casa de les llibreries i la diada posposada em semblen bones iniciatives, perquè aquesta celebració és una de les nostres senyes d'identitat».

El lector pot fer la comanda a través del web Llibreries Obertes i escollir la llibreria més propera. L'èxit de la campanya es tradueix pocs dies abans de la diada, en 10.000 exemplars venuts i 400 llibreries adherides. Un cop passat el confinament, les persones podran recollir els llibres. Una altra opció l'ofereix Libelista, una xarxa de llibreries independents amb servei online; es poden comprar a llibreries que tenen servei web o a llibreries que fan xecs.