Les editorials han hagut d'ajornar les seves novetats degut a la crisi del coronavirus i ha afectat a molts dels plats forts previstos per Sant Jordi que, com es va anunciar, queda posposat a abans de l'estiu. Les editorials han explicat a l'ACN que estan reubicant l'arribada a les llibreries de les novetats, depenent de l'evolució de la crisi sanitària, i que podria ser abans de l'estiu, durant l'estiu o, en pocs casos, de cara la Setmana del Llibre en Català. Altres editorials dedicaran esforços en rellançar les obres ja publicades i que no en van poder fer promoció. Entre les obres afectades hi ha els nous llibres d'Anna Ballbona, Care Santos, Pilar Rahola, Carles Puigdemont, Albert Pla, Enric Calpena, Rafel Nadal i Lluís Llach.

El Grup 62 tenia diverses novetats previstes per aquest març i abril com 'Memòries' de Josep Benet (Edicions 62); 'Seguiré els teus passos', de Care Santos (Columna), 'L'espia del ritz' de Pilar Rahola (Columna); 'L'altre cap del fil', d'Andrea Camilleri (Edicions 62); 'Sense por de morir', d'Anna Teixidor (Pòrtic); 'Antologia Poètica', de Joan Margarit (Proa); 'El primer capità', d'Enric Calpena i 'Quan la nina ho va saber', de David Grossman (Edicions 62), entre d'altres.

Som

Els segells de Som tenien previst publicar aquests mesos previs a Sant Jordi els llibres 'Espanya en guerra', d'Albert Pla i 'La mida justa', de Jostein Gaarder, els dos d'Amsterdam, i 'Parlant amb tu d'amor i llibertat', d'Oriol Junqueras i 'El poder transformador de la lectura', de Laura Borràs, els dos d'Ara Llibres. Som té clar que a l'abril no publicaran i s'està replantejant el calendari de les novetats literàries. Tot i l'ajornament oficial, els llibres estan disponibles en versió ebook i a algunes llibreries amb web o a Llibreries Obertes.

Univers

Els llibres que havia de publicar Univers el 19 de març són 'Mar d'estiu. Una memòria mediterrània', de Rafel Nadal; 'La dona efervescent', de Mar Bosch; 'Escac al destí', de Lluís Llach i la reedició de 'Set dies de Gràcia', de Carla Gracia, autora de 'L'abisme'. Enciclopèdia tenia previst publicar 'Eixamplar la democràcia. Articles', coordinat pel Jordi Amat i l'editorial Catedral 'Mata a tus ídolos', de Toni Garcia. De la Galera, del 19 de març hi havia: 'El mar que més m'estimo', de Laia Berloso, i 'Mic, el drac sense foc'. Els que havien de sortir el 2 d'abril eren 'Una altra Barcelona', d'Eva Arderius (Enciclopèdia) i 'Instruccions per passar a la Història', de Malcolm Otero i Santi Jiménez (Bridge).

Univers publicarà els llibres "paulatinament" i en alguns casos intentarà que siguin junts com les obres de Rafel Nadal o el de Mar Bosch. El nou llibre de Lluís Llach serà la novetat de l'editorial a la Setmana del Llibre en Català.

Club Editor

Club Editor ha aturat la seva programació a causa del coronavirus. L'editorial té un llibre que no sortirà publicat encara, però que estan impulsant com és la 'Història de dues ciutats' de Dickens amb traducció de Nuria Sales. Aquestes setmanes l'estan publicant per entregues al seu web. Quan s’acabi la quarantena publicaran l'obra en paper i edició especial. Així mateix, no s'han pogut dur a terme les presentacions de 'Boulder' d'Eva Baltasar.

Anagrama

Entre els llibres que no han pogut sortir a la venta d'Anagrama, l'editorial destaca 'Una dacha en el Golfo', que va aconseguir el primer premi Anagrama de crònica Sergio González Rodríguez, d'Emilio Sánchez Mediavilla; 'Poeta chileno' de Alejandro Zambra, que es rellançarà més endavant; 'Los combatientes' i 'Introducción a Teresa de Jesús' de Cristina Morales, i 'Los nombres epicenos' / 'Els noms epicens' d'Amélie Nothomb, que estava previst per a l'abril. Des d'Anagrama s'assenyala que estan pendents de les indicacions de les autoritats per veure quan publiquen les obres.

Un dels plats forts que ha d'esperar també la seva publicació és 'No soc aquí' d'Anna Ballbona, llibre amb el qual va guanyar el 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la.

Rosa dels Vents i La Campana

La Campana tenia entre les novetats un dels llibres polítics més esperats de la temporada. 'M'explico. De la investidura a l'exili' de Carles Puigdemont i Rosa dels Vents tenia previst publicar el llibre de Sandro Rosell, 'Una forta abraçada. Sis-cents quaranta-cinc dies i nits'. Encara no tenen dates de publicació, però la seva voluntat és que sigui abans de l'estiu.

Comanegra

La "principal aposta" de Comanegra per a aquest Sant Jordi era la publicació de 'L’última lliçó' de Yoshinori Noguchi, l'autora de 'La llei del mirall'. De fet, l'editorial es mostra convençuda que és una obra que "agradarà molt" als lectors. Una altra de les novetats d'aquesta primavera, que es va aconseguir publicar, era 'Els homes invisibles', un recull de textos breus de Joan Perucho que corresponen a dos llibres de l'autor: 'Diana i la mar Morta', de l’any 1953, i 'Cendres & Diamants', del 1989. L'edició va anar a càrrec de Julià Guillamon i Jordi Puig, i l'epíleg el signa Marina Espasa. Altres llibres són 'Sense diagnòstic' d’Eva Vilarrasa (Barcelona, 1997), un recull de contes basats en les malalties minoritàries. Comanegra destaca que aquests són alguns dels llibres que rellançaran un cop acabi el confinament.

Raig Verd

Des de Raig Verd, el llibre 'Un mag de Terramar' d'Ursula K. Le Guin està imprès però a la distribuïdora. També tenien pensat publicar tot el cicle de Terramar fins a finals d'any: 'Les tombes d'Atuan' s'endarrerirà i desconeixen de moment quan publicaran la resta del cicle. Un altre llibre és 'Art (in)útil. Sobre com el capitalisme desactiva l'art' de Daniel Gasol, que estava previst pel maig i és molt probable que el publiquin al 2021 En castellà estava previst 'Las nubes' de Juan José Saer, però de moment desconeixen quan el publicaran.

L'altra Editorial

En el cas de L'altra Editorial, més que afectar a novetats que arribaven a les llibreries, ha afectat a obres que havien publicat recentment previ a la crisi del coronavirus i que han quedat invisibilitzats com 'L'estrangera' de Claudia Durastanti, 'Apunts personals' d'Emilie Pine i 'Els argonautes' de Maggie Nelson. Degut també a la situació actual, aquestes autores no han pogut viatjar a Barcelona per a fer promoció.

Edicions del Periscopi

De d'Edicions del Periscopi, al març es va enviar a les llibreries, just abans del confinament, 'Atrapa la llebre' i 'QualityLand'. Així mateix, hi ha reedicions en marxa que han quedat a la impremta i dels llibres previstos pel maig, 'No diguis res', de Patrick Radden Keefe, es publicarà al setembre i 'La drecera', de Miquel Martín, intentaran des de l'editorial que es publiqui al juny.

RBA

Les novetats de RBA previstes per la segona quinzena de març i les d'abril no sortiran de moment ja que no s'han pogut fer arribar a llibreries com 'Plegarias' de Philip Kerr i 'Ojo por ojo' de David Joy; 'Cuentos de aquí y de allá' de Carme Dolz y Tamara Anegón i, entre d'altres, els àlbums il·lustrats de 'Mujercitas' de Louisa May Alcott i 'La vuelta al mundo en 80 días' de Julio Verne. L'editorial sí té disponible els ebooks de les obres. De moment, no saben quan publicaran els llibres que no han pogut sortir i els programaran de nou.

RBA té un cas "una mica especial", expliquen a l'ACN des de l'editorial, i és 'Los ojos de la oscuridad' de Dean Koontz. L'autor el va escriure al 1981 i en aquesta novel·la feia referència a un virus que provenia de Wuhan i molts mitjans s'han fet ressò del llibre. RBA, que publica obres de l'autor des de fa anys, han decidit recuperar el títol. La seva idea és publicar-lo aquest mes d’abril, però sense data exacta.

Males Herbes

Des de Males Herbes, han ajornat el llançament de 'La musa fingida', de Max Besora, que havia de sortir el dia 18 de març, i tot i que s'havia començat a distribuir, quan va començar el confinament encara no havia sortit a la venda. Pel que fa als llibres del maig encara no han decidit què faran des de l'editorial. Admeten que quan es tornin a obrir les llibreries s'hauran de centrar en els llibres que van sortir al febrer i al març i que s'hauran quedat sense fer el recorregut de Sant Jordi.

Viena

L'editorial Viena destaca, d'entre els nous llibres, el recull de relats 'Històries de Nova York' d’O. Henry. "Ens feia especial il·lusió ja que és un autor inèdit fins ara en català", destaquen des de l'editorial. El llibre es trobava a punt d'entrar a la distribuïdora i el publicaran quan es normalitzi la situació. El mateix els hi ha passat amb 'El jardí secret' de Frances Hodgson Burnett i traduït per Marina Rosich, que Viena n'ha fet una nova edició amb una nova coberta.

Les Hores

Pel que fa l'editorial Les Hores, a finals de febrer va arribar a les llibreries 'Elles parlen', de Miriam Toews, i tot just començaven a promocionar-lo quan hi va haver el tancament de les llibreries. De fet l’autora havia de visitar Barcelona el 30 de març i tenien programat un club de lectura obert a tothom. Les Hores preveu promocionar de nou l'obra "quan tot torni a la normalitat". Un segon llibre és 'Idaho' d’Emily Ruskovick, que havia de publicar-se a mitjans de març i era la seva aposta de Sant Jordi. Aquest llibre va guanyar l'International Dublin Literary Award 2019. Aquest llibre serà la seva aposta per a La Setmana del Llibre en Català de setembre.

Pagès Editors

Les apostes destacades per aquest Sant Jordi de Pagès Editors eren 'Històries d'exili', de Joseph Roth; 'Set de mal', d'Adam Majó; 'Lletres de combat' de l'escriptor menorquí Josep Maria Quintana; 'Si no dius fort el meu nom em condemnes per sempre', d'Antònia Vicens; 'Tu no ets la teva selfie', de Liliana Arroyo, i 'Tan sols viure', de Sara Montesinos i Martí Albesa, que no ha pogut publicar-se. Apunten que les novetats del mes de març, en part, es trobaven ja als magatzems del distribuïdor i en procés d'arribar posar-se a la venda. Sobre quan es publicaran, primer de tot indiquen que han de saber quan es podrà començar a fer una vida "més o menys normal" i després parlar amb el sector sobre quan es podran restablir els serveis de novetats.