Salvador Dalí és una font inesgotable d'inspiració. El castell Gala Dalí de Púbol , a la Pera, posa ara la mirada en la relació de Dalí amb la moda i especialment entre la fascinant relació del geni empordanès amb el dissenyador francès Christian Dior a través de la mostra Gala/Dalí/Dior. D'art i moda. Els dos creadors van tenir la seva primera trobada a París a principis dels anys 30 quan Dior exercia com a galerista d'art amb socis tan destacats com Jacques Bonjean i s'atrevien a exposar obra de creadors emergents del segle XX.

L'encontre va iniciar una relació d'amistat i d'admiració professional mútua. Dior, des del primer moment, va donar suport a l'obra de Dalí tal com va reconèixer per escrit el pintor: «Dior va ser una de les primeres persones de París que es van preocupar per la venda de les meves invendibles pintures surrealistes». Aquesta frase ha estat el desencadenant d'una exposició que aprofundeix en aquesta amistat no massa coneguda, entre Dalí i Dior, «sense oblidar Gala com a col·laboradora essencial» subratllava la directora dels museus dalinians, Montse Aguer.

El treball de la Fundació Dalí per seguir explorant la passió de Dalí per la moda es podrà veure a partir que el Castell de Gala a Púbol pugui obrir les seves portes, tancades ara per la crisi sanitària del coronavirus, i fins al 6 de gener de 2021 al nou espai expositiu, «que s'ha traslladat a dalt, on teníem les gales de Gala per dedicar-lo a la moda en el seu sentit més ampli».

Sobre la importància que tenia el món de la moda per Dalí va parlar la periodista i escriptora Joana Bonet tot recordant la frase de Dalí: «El vestir és essencial per triomfar. En la meva vida són comptades les ocasions en les quals m'he envilit vestint de paisà. Sempre vaig d'uniforme de Dalí». Bonet remarca que és «el grau d'exigència, perfecció i exaltació de la bellesa el fil conductor entre aquests tres personatges, Gala, Dalí i Dior, que curiosament van compartir una relació productiva, il·luminadora i molt divertida».

La mostra consta de tres apartats diferenciats: la primera secció, La passió per l'art, detalla com Dalí i Dior es van conèixer. Les comissàries Bea Crespo i Clara Silvestre, integrants del Centre d'Estudis Dalinians, han seleccionat obres del geni surrealista i dissenys del dissenyador francès amb materials procedents del fons de la Fundació Dalí i de la companyia Christian Dior Couture, que han col·laborat. Les peces més atractives de la mostra són tres models de la Casa Dior, que van pertànyer a Gala, dos dels quals mai s'havien exposat a Púbol. També s'hi exposen diverses pintures, dibuixos i objectes d'època surrealista.

Moments únics

La crisi del 29 va afectar greument el mercat de l'art i Dior es va veure obligat a tancar la seva galeria el 1934, obrint-se davant seu una nova etapa. El segon apartat reflecteix el retrobament entre Dalí i Dior, als Estats Units, el 1947 quan Dior acabava de revolucionar el sector amb la presentació de la seva primera col·lecció batejada com a New Look. «Tots dos coincideixen a transgredir les normes des d'un punt de vista clàssic» destacà Aguer. Gala es va interessar immediatament per les creacions de Dior intuint en l'estil de la Maison Dior una oportunitat per forjar i embellir la seva pròpia imatge. En són una mostra els conjunts firmats per Christian Dior que integren la seva col·lecció personal. De fet, un vestit vermell de Dior Alta Costura és amb el qual decideix ser enterrada.

Finalment, l'exposició es fixa en el moment en què Dalí i Dior van tornar a coincidir, la nit del prestigiós ball de Carlos de Beistegui a Venècia el 1951. L'extravagant multimilionari els va reunir a tots dos al costat de nombroses personalitats al Palazzo Labia i tots van lluir disfresses entre les quals sobresortien uns gegants concebuts pel pintor i el dissenyador amb la mediació de Gala i la intervenció de Pierre Cardin. A través d'un audiovisual creat expressament per a l'exposició, surten a la llum imatges molt poc conegudes de l'esdeveniment.