Del 9 al 12 d'abril, Figueres serà territori Festival Còmic. Els seus responsables ja tenen a punt la tretzena edició, un número que, diuen, «els porta sort» malgrat que no obvien l'amenaça del coronavirus i ja es fixen el 6 d'abril com a data límit per prendre una decisió, en cas d'haver d'anul·lar. En tot cas, asseguren que el Festival Còmic pot ser un bon antídot, un espai d'humor on la gent pugui relaxar-se. «L'humor és un instrument molt important», afegeixen Xavier Valentí i Titín Custey, codirectors del Festival.

L'edició d'enguany, a més, inclou novetats destacables. Per una banda, l'estrena d'un nou escenari, el bar del Casino Menestral, on es faran dos muntatges: Las putas amas (de casa), amb Patricia Espejo i Patricia Sornosa, molt conegudes per les seves aparicions al Club de la Comedia, i El Soterrani, una sèrie de monòlegs en català. També s'amplia l'aforament de l'Espai Citroën a la plaça Catalunya, d'accés gratuït, amb 250 persones fins a arribar a les 800 localitats. Allí es faran tres espectacles. «Els darrers dos anys hem vist com es quedava petit», afirmen. Gratuït també serà el muntatge de circ Hula Hooopla!!, de Julot Cousins, a la part alta de la Rambla o Sienta la cabeza, un espectacle de perruqueria artística obert a tothom a la plaça de l'Ajuntament. Durant la presentació del Festival, la setmana passada, Fafá Franco va fer una exhibició a Ester Estètica transformant la imatge dels mateixos responsables del Festival, el regidor de Cultura i l'alcaldessa de Figueres.

L'artista Jessica Arpin

En el cartell del Festival, no faltaran artistes internacionals com Opposable Thumb amb Coulrophobia i els francesos Compagnie Nº 8 amb Barden Party. Cal destacar el retorn de la pallassa Pepa Plana, aquest cop acompanyada de Noël Olivé i d'un espectacle d'alt voltatge, Veus que no veus, «que mostra un punt de vista femení sobre el món del clown».

No són les úniques artistes catalanes de la programació. També hi actuaran en Peyu, obrint el Festival al Teatre El Jardí amb El gallardo español, i Quim Masferrer amb El gallardo españolBona gent. Ambdós espectacles ja porten un bon ritme de venda d'entrades. A banda dels tres espectacles gratuïts a l'Espai Citroën de la plaça Catalunya - Kalabazi amb l'artista brasilera Jessica Arpin; Piti Peta Hofen amb la Cia. LPM i Mur amb la Cia 3-cal destacar les activitats paral·leles com la projecció del film Déu existeix; ioga del riure, amb Pau Martinell, i un taller de risoteràpia per a familiars i cuidadors de persones amb malalties mentals. Durant la presentació, tant el regidor de Cultura com l'alcaldessa van lloar l'esforç dels impulsors del Festival: «Heu superat molts entrebancs i vull animar a tothom que el disfruti perquè el món està trinxat i no dona per somriure; fer aquest festival d'humor és extraordinari».