Fa trenta anys, quan compraves un Bollycao, l'esmorzar del moment, podies aconseguir un cromo adhesiu innovador: els TOIs. El fenomen va esdevenir viral, tant que no hi havia prou producció de Bollycaos per satisfer la demanda de cromos i, fins i tot, va caldre racionalitzar els punts de venda. El creador d'aquells ninotets verdosos, nascuts a la redacció d'El Periódico, era el periodista, dissenyador i professor universitari, Jordi Català. La setmana passada, Català va visitar el Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres -on potser aviat hi haurà algun TOI- acompanyat de l'amic Joan Fornós i del director del centre museístic, Josep Maria Joan.

Malgrat que ha passat el temps, molts joves de 16 i 17 anys d'ara coneixen els TOIs, precursors indiscutibles de les emoticones actuals. Català explica que el seu naixement no va ser casual, sinó fruit del bagatge acumulat. «La paraula Toi s'utilitzava, hi havia pintades als carrers però corporitzar-lo amb un cartell, les antenes i expressant-se era nou», recorda tot afegint que «les coses mai venen soles». Després d'El Periódico, una empresa va proposar-li fer-ne promoció per Panrico. «Aquí va començar tot, va ser una explosió, 150 milions de cromos i sense àlbum» diu encara ara sorprès. Aquella voràgine inicial, però, es va estancar i malgrat alguns intents es va quedar «en l'èxit i a l'espera del següent». De fet, Català avança que ara «s'està preparant alguna cosa» per copsar si el producte «ha resistit el pas del temps».

El Toi, del qual n'hi ha un miler de variants, va tenir èxit segurament per la barreja de mala llet i diversió i per la vinculació amb els estats d'ànim. «Vam descobrir un fenomen de comunicació visual quan no existia res semblant», reflexiona Català. El cert és que els TOIs es van convertir en quelcom «únic» que ha quedat en la memòria de la gent. «És el conegut més desconegut, perquè no se'n parla mai però tothom se'n recorda», assegura Català. Una exposició, que es va veure al Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, a Barcelona, els treu la pols a uns personatges que encara desperten un somriure: Toi Feliz.