Era l'any 2013 quan a Roses va impulsar-se el que es coneixeria com a Març Poètic, aleshores entorn de la figura d'Espriu. Aquella proposta que les lletres insuflaren vida, enguany fa un salt qualitatiu espectacular convertida ja en Març de Paraules. Recitals poètics, rutes literàries, accions creatives, mercats de llibres de segona mà i escriptors parlant de literatura, tot això tindrà cabuda en un programa que arrenca aquest dissabte i diumenge i s'allargarà fins a finals de mes i que permetrà estrenar i obrir al públic un nou espai, el Jardí del Mas de les Figueres.

«Hem volgut donar-li una empenta per fer-lo més gran», reconeix el regidor de Cultura, Èric Ibáñez. Per ell, el secret resideix a «crear complicitats» tot implicant diferents àrees de l'Ajuntament, no només estrictament Cultura. Per una banda, doncs, l'Àrea de Promoció Econòmica ha engrescat a vint-i-un comerços perquè es converteixin en plataformes de difusió, sigui mostrant en els seus aparadors poemes o, fins i tot, transformant-se en escenaris de recitals poètics i musicals com és el cas de la Botiga Esther on actuaran Madamme Mustash (dia 26) i Esteve Sala (dia 27).

Els autors Esteve Sala i Henar Galan.

Els llibres, motor de la proposta

Els llibres, motor de la propostaEls llibres seran també el motor del primer cap de setmana de Març de Paraules com un mercat solidari de llibres de segona mà que impulsen els membres de la Xarxa de Convivència. O una conversa literària entre autors d'Edicions Cal·lígraf com Marc Grijalvo, Ariel Halac, Joan Armangué, Ramon Moreno i Juan Jesús Aznar. No faltarà la referència a autors mítics com Gianni Rodari, de qui Assumpta Mercader rescatarà narracions breus per fer-ne una Hora del Conte (dissabte 11 hores); Joel Minguet qui proposarà l'espectacle poeticomusical Lorca, dissabte a dos quarts de set de la tarda, o l'actriu Àngels Bassas i la violoncel·lista Anna Comellas que evocaran Maria Mercè Marçal a través del seu epistolari inèdit al recital El senyal de la pèrdua,El senyal de la pèrdua diumenge a dos quarts d'una del migdia. Març de Paraules, però, seguirà tot el mes i cercarà la complicitat amb els joves amb una mostra d'art urbà i una batalla de galls. Com diu Ibáñez, «el rap també pot formar-ne part».