27 de febrer de 2020
27.02.2020
Barcelona

L'exposició «Objectes de desig», al CaixaForum, conté peces de Salvador Dalí

La mostra presenta 285 objectes d'art i objectes i es pot visitar fins al 7 de juny

27.02.2020 | 16:12
Montse Aguer, durant la inauguració

Caixa Fòrum de Barcelona ha inaugurat aquest matí, amb la presència de la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, l'exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020. La mostra inclou 285 objectes d'art i objectes i es podrà veure fins al 7 de juny. L'exposició aportarà llum sobre aquest diàleg creatiu fascinant i continuat, juxtaposant obres d'art surrealista i peces de disseny per tal de revelar uns paral·lelismes que rarament s'han estudiat. També s'hi inclouran pintures, escultures, objectes de col·lecció, cartells, revistes, llibres i fotografies, com també pel·lícules històriques. Entre els artistes exposats hi ha Gae Aulenti, Björk, Claude Cahun, Achille Castiglioni, Giorgio de Chirico, Le Corbusier, Salvador Dalí, Isamu Noguchi o Meret Oppenheim, entre molts altres.

Després de presentar-se oficialment el 1924 amb la publicació del Manifest del surrealisme d'André Breton, el surrealisme es va convertir ràpidament en un moviment intel·lectual i polític internacional els membres del qual provenien de diversos orígens i disciplines, entre les quals l'escriptura, el cinema i les belles arts.

El disseny i els objectes quotidians van ser una gran font d'inspiració i van tenir un paper crucial en la seva evolució. Menys conegut és, malgrat això, l'impacte decisiu del surrealisme en el disseny, que ha tingut un paper cabdal per alliberar el disseny del dogma funcionalista segons el qual «la forma segueix la funció».

A la llum de la creixent crítica adreçada al disseny racionalista a partir dels anys trenta i, especialment, després de la Segona Guerra Mundial, el surrealisme va obrir nous camins que abordaven les emocions, les fantasies, les pors i altres qüestions existencials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook