El ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, d'aquest mes de febrer, ha aprovat la signatura del conveni de cessió del fons patrimonial de la família Fages. Aquest acord realitzat a tres bandes entre la família Fages, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal, formalitza que el fons patrimonial, sigui gestionat per l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà.

El conseller comarcal delegat de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, ha remarcat «la contribució cabdal per a la història de la nostra comarca que comporta aquesta cessió, per tal de ser posat a l'abast dels estudiosos. Vull remarcar l'excel·lent feina realitzada des de l'Arxiu Comarcal en la recuperació d'aquest fons, que en el futur haurem de complementar amb la seva difusió a partir de les iniciatives a treballar conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat».

El llegat de la família Fages aplega un patrimoni rural molt remarcable, a banda de documents de caràcter personal que van pertànyer a Narcís Fages de Romà i Xavier Fages de Climent. El fons també inclou diversos documents de Francesc Romà i Rossell o del jurista i diputat a les Corts, Marià Fages de Sabater. També conserva nombrosa correspondència amb polítics del moment, com els espanyols Maura, de la Cierva, Cambó, Ossorio y Gallardo, Leonci Soler i March o Primo de Rivera.