Els veïns de Sant Llorenç de la Muga ja ho tenen tot a punt per rebre aquest diumenge els visitants de la 22a Fira del Carbó i la Mongeta, una festa que serveix per promoure el poble i per reconèixer un vell i sofert ofici, el de carboner. Una de les novetats d'enguany serà el naixement d'un espai alternatiu exclusiu per a la mainada. Es tracta de la Fira Petita que s'ubicarà en una plaça darrere l'església on hi haurà jocs tradicionals, parades que gestionaran els mateixos infants del poble per intercanviar productes fets per ells i, a més, es programarà, a la tarda, un espectacle amb l'animador Pep Puigdemont.

Ivan Arché, president del Futbol Club Sant Llorenç, organitzadors de la fira, agraeix l'esforç del col·lectiu de voluntaris que, al llarg d'un mes i mig, tant de dia com de nit, han mantingut viva la flama de la carbonera, la més gran feta fins ara. Així, aquest any s'han fet servir fins a 40 tones de llenya d'alzina dels boscos dels voltants, quatre més que l'any anterior, que han generat 6.500 quilos de carbó artesanal que es posaran a la venda durant la fira en saquets de 4 i 23 quilos i, posteriorment, en botigues i restaurants locals.

Quelcom que es respira en aquesta fira és certa voluntat didàctica. Així, quan el visitant arribi diumenge, just a l'entrada, es trobarà amb una petita carbonera i la barraca on els voluntaris s'aixoplugaven. «Quan fas aquesta feina, t'adones com n'era de dur aquest ofici. Ara nosaltres estem a peu de carretera, treballem amb eines actuals, mentre que ells estaven enmig de la muntanya, una sola persona controlava dues o tres carboneres, tallaven la llenya amb serres i només anaven a casa un cop per setmana», exemplifica Arché. Perquè el visitant ho entengui millor, dos carboners explicaran in situ tot el procés i, per complementar, a la sala polivalent trobaran, com l'any passat, una exposició amb les eines de carboner cedides per la família Anglès.

Tast de mongetes amb botifarra

Tast de mongetes amb botifarraL'altra protagonista de la fira és, per descomptat, la mongeta del ganxet. Enguany es posaran a la venda uns 70 quilos d'aquest producte, una xifra que ha anat disminuint amb el pas del temps i que és conreat per la gent gran als horts del poble. El dia de la fira, tothom qui visiti Sant Llorenç de la Muga, però, tindrà l'oportunitat, si així ho desitja i per només sis euros, de fer-ne un tastet, ja que se serviran terrines de mongetes amb botifarra i un got de vi per acompanyar, a la parada de l'organització, al bell mig de la plaça del poble. No serà l'única parada de la fira. L'acompanyaran una seixantena més d'estands amb productes artesanals produïts arreu de Catalunya. A l'hora d'escollir-los, els organitzadors tenen molta cura i, fins i tot, queden moltes sol·licituds a l'espera. «Intentem que els productes no es repeteixin, volem pocs artesans però de qualitat», comenta Arché.

Durant la fira es podran fer tastets de mongeta amb botifarra. Foto: Falgués Fotografia

D'altra banda, durant tot el diumenge es proposaran tota mena d'activitats lúdiques «perquè la gent que vingui s'entretingui i vulgui passar tot el dia a Sant Llorenç». Algunes de les propostes ja són clàssics dins la programació de cada any com la trobada d'intercanvi de plaques de cava o la concentració de Seats 600 a la qual se sumaran, per primer cop, una selecció de Harley-Davidson arribades del Baix Empordà. Per conèixer millor el poble i alguns dels seus racons, també es proposarà una visita guiada des de la carbonera.

Activitats molt variades

Activitats molt variadesA més a més, també està prevista la presència de la colla dels GraLlers de Llers que actuarà de forma itinerant pels carrers del poble. Una altra proposta cultural serà la presentació d'un llibre sobre arquitectura tradicional. A la tarda, a partir de les quatre i a la plaça, es faran tres concursos que buscaran la interacció del públic assistent ja sigui menjant mongetes al més ràpidament possible que es pugui, fent punteria en una diana o jugant al futbolí.