Els teatres de l'àrea de Girona/Costa Brava/Pirineus (Olot, Figueres, Girona, Banyoles, Lloret de Mar, Porqueres, Celrà i Palamós) s'uneixen per proposar una mirada, durant tres setmanes, a diferents propostes d'arts escèniques i culturals de les Illes Balears. Sota el nom de "Quinzena Mallorquina", els equipaments escènics proposen un projecte a partir de la gira de l'obra Rostoll Cremat de Toni Gomila i Oriol Broggi i d'altres propostes variades i representatives de les arts escèniques i musicals de Ses Illes. La idea, a més de convidar un territori a mostrar els seus projectes, també és parlar d'un tema, en aquest cas, de la turistització de molts indrets del nostre país.

Aquesta proposta s'ha impulsat amb l'objectiu de posar en valor la feina i la programació dels equipaments gironins, creant xarxa de treball per tal de compartir experteses; per donar a conèixer la programació en arts escèniques, música, dansa i circ de les Illes Balears i donar-los l'oportunitat d'exhibir-se; i per, al mateix temps, afavorir una reducció de despeses als espais que hi participin.

A Figueres es podrà veure l'obra de teatre Rostoll Cremat el pròxim divendres 28 de febrer al Teatre Municipal el Jardí, la qual ens ofereix un mirall on explorar les llums i ombres de la Mallorca turística posant la mirada al seu present i futur, un cas extrapolable al de la Costa Brava. A banda d'aquesta proposta, però, emmarcada dins la Quinzena Mallorquina també es podrà veure l'espectacle familiar de dansa i animació de vídeo Miramiró, de la cia. mallorquina Baal Dansa, que neix a partir de l'obra pictòrica de Joan Miró (7 març, sala La Cate).

A banda d'aquestes dues propostes escèniques, la Biblioteca de Figueres també organitza un club de lectura entorn l'obra Rostoll Cremat (11 març, Biblioteca), de la qual ha comprat diversos exemplars, i l'entitat figuerenca Cineclub Diòptria col·labora projectant el documental "Tot inclòs, danys i conseqüències del turisme a les nostres illes" (26 febrer, sala Toni Montal de La Cate), també vinculat al turisme a Ses Illes.

A la resta d'escenaris gironins es podran veure altres espectacles com Peccatum i Acorar de la cia. Produccions de Ferro, El món animal de l'artista Miquel Àngel Joan, Llonovoy, Crisàlide de Donallop o el recital performatiu Mots de calç i sal de Jaume Geli.

També s'han trobat altres complicitats per mostrar Mallorca des de diversos punts de vista i així s'han programat activitats vinculades amb els Arxius Municipals com per exemple una exposició del fons Alexandre Cuéllar a l'Arxiu Comarcal d'Olot; pel·lícules dins els cicles dels cineclubs, com és el cas de Figueres, Olot i Lloret; hores del conte a les biblioteques municipals, així com guies de lectura bé sobre les Illes, bé sobre el turisme i la turistització. A l'Ateneu Bar de Banyoles, per exemple, també s'organitzarà la tertúlia "Dones, recuperem la veu!", amb Roser Amills.

La Quinzena Mallorquina és una programació conjunta que suma els valors de cada un dels programadors locals i converteix l'esdeveniment en un aparador múltiple. Aquesta és la filosofia que ha unit a aquestes vuit poblacions gironines, la d'unir esforços per a presentar una programació conjunta.

La idea és repetir la iniciativa els propers anys, fixant el focus d'atenció en una destinació diferent cada vegada per a mostrar les seves arts escèniques d'una forma conjunta.