Els artistes russos han arrasat en la novena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona emportant-se pràcticament tots els premis. Un any en què el certamen estava dedicat, precisament, al mig segle de l'arribada d'aquestes companyies a Catalunya. Les cintes aèries de Ekaterina Zapashnaya i el monocicle més alt del món, conduït pel nord-americà Wesley Williams, s'han convertit en els números més ben valorats. També s'han endut un guardó Andrey Lyamin pel seu màstil aeri, l'espectacle de planxa coreana 'Jump'n'Roll' i els equilibris en bancs realitzats per Anhui Acrobatic Troupe, procedents de la Xina. Una edició que ha igualat les xifres de l'any anterior amb més de 33.000 espectadors en sis dies.

Després de sis dies alternant els espectacles Blau i Vermell, la Gala d'Or d'aquest dimarts, 18 de febrer, a la nit, ha reunit els millors números en un sol muntatge. El Festival del Circ s'ha celebrat entre el 13 i el 18 de febrer. La 9a edició del certamen ha comptat amb un total de 24 atraccions realitzades per pràcticament un centenar d'artistes procedents de dotze països diferents. D'entre tots els participants només catorze números han arribat a la final.

Entre els finalistes hi havia atraccions de Rússia, la Xina, l'Argentina, Cuba o els Estats Units. També amb una important varietat de disciplines com els malabars, els equilibris, les cintes aèries, els números còmics o la dansa. De fet, l'última gala és sempre la més espectacular, ja que compta amb les actuacions més aclamades del concurs, donant pas a tots aquells números que han comptat amb un major suport dels experts i del mateix públic.

En el marc d'aquesta darrera cita s'han anunciat els guanyadors de l'edició d'enguany, en la qual els artistes russos han demostrat ser els més ben valorats. 'Closing eyes' d'Ekaterina Zapashnaya amb el número de cintes aèries i Wesley Williams amb el monocicle més alt del món han estat els guanyadors dels Elefants d'Or. Els de Plata han estat pel rus Andrey Lyamin i el seu màstil aeri, l'espectacle de 'Jump'n'Roll' basat en la planxa coreana i els equilibris de bancs de l'Anhui Acrobatic Troupe, procedents de la Xina.

Pel que fa als Elefants de Bronze, Rússia se'ls ha endut tots tres. S'ha premiat la Troupe Sherbakov i els seus malabars en grup, la Troupe Volozhanin pels seus equilibris en escala i el número 'Deserve to Fly', basat en el portor coreà. En aquest darrer cas, es tractava d'una disciplina que no s'havia vist mai abans al Festival; i de fet, també ha estat premiada posteriorment amb el premi de la Crítica.

El premi del Públic ha distingit el número de cintes aèries del duo 'Closing eyes' (Rússia) i el de la Imatge ha estat pel Duo Dádiva (Cuba) amb les acrobàcies al damunt del rola rola. Finalment, el premi especial del jurat se l'ha endut 'Red Sails', el número de teles aèries interpretat pel Duo Mikhailova (Rússia).

Més de 33.000 assistents

Més de 33.000 assistentsPel que fa a l'assistència, el Festival del Circ de Girona ha superat els 33.000 espectadors al llarg dels sis dies que ha durat, una xifra que iguala la de l'edició anterior. Enguany, el certamen ha tornat a coincidir amb la segona edició del Circus World Market, una fira sectorial d'empreses del sector circense on s'han reunit representants de nou països diferents, entre els quals hi havia Vietnam, Rússia, Perú, Austràlia o Hongria.

En aquest sentit, el president de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, creu que el Festival del Circ ja s'ha "consolidat" plenament a la ciutat de Girona i ha assegurat que ja estan pensant "en l'aniversari de la seva desena edició". Un certamen que, ha avançat, es farà "del 18 al 24 de febrer del 2021" i pel qual ben aviat començaran a fer el càsting internacional arreu del món. "Busquem l'excel·lència en tot allò que no s'hagi presentat mai a Europa" ha recordat Matabosch.

{C}

Valoració del Festival del Circ de Girona, per Genís Matabosch, president de la Circus Arts Foundation

Valoració del Festival del Circ de Girona, per Genís Matabosch, president de la Circus Arts Foundation

Es preveu que la desena edició del Festival del Circ coincideixi amb l'obertura de 'Circusland', el "nou Palau Internacional de les Arts del Circ" al Monestir de Sant Pere de Besalú (la Garrotxa). El president de la Circus Arts Foundation ha explicat que "esperen que pugui estar en funcionament abans de l'estiu -com a mínim- en una primera fase". Segons Matabosch, l'interès pel món del circ es percep, per exemple, en la venda d'entrades. "Sabem que hi ha espectadors que viatgen expressament de Xile, de Vietnam... hi ha molts professionals i directors de càsting que vénen a oferir contractacions" ha conclòs.