Vivim moments d'incertesa i fragilitat. Producte de dècades d'agressions, la Terra es rebel·la i posa a la Humanitat contra les cordes. Molts són els que, dia a dia, prenen consciència mentre altres viuen al marge. L'artista Montse Badosa ha volgut aportar el seu granet de sorra expressant els seus més íntims sentiments a través d'una exposició que esdevé «un crit d'alerta» davant la situació, alhora que també davant actituds socials deplorables. La mostra, que ha titulat «Sarcasme o realitat», es pot veure al Centre Cultural Sant Domènec de Peralada, poble on viu des de fa més de vint anys, fins al 29 de febrer.

Montse Badosa és una persona molt polifacètica. Al llarg de la seva vida ha exercit gran diversitat d'oficis, adaptant-se a cada moment, però en aquest viatge l'art sempre l'ha acompanyat. «Em considero una supervivent del món», reconeix. La seva és una mirada molt oberta i sensible, quelcom que es copsa en les teles que nodreixen l'exposició. El canvi climàtic i la transformació que comporta -en alguns aspectes amb una visió apocalíptica- hi ha una peça dedicada a la fi del món i la desaparició del cosmos, la manca d'aigua, la limitació dels recursos, els incendis massius, els conflictes bèl·lics, el masclisme, són alguns dels temes que aborda sense tabús. «Semblaria que dono una visió immediata negativa, però vol ser positiva de cara al futur», argumenta l'artista que afegeix que per a ella «és un crit a la vida». Per fer-ho, Badosa ha treballat intensament durant dos anys servint-se de fins a cinc tècniques diferents que ha anat combinant per representar plàsticament allò que cada tema li suggeria: la física quàntica, la destrucció de les molècules, la tecnologia... L'artista ha utilitzat or, plata, coure, nitrat de coure, fins i tot aerosols sense gas perquè sempre ha volgut seguir processos allunyats de la química i textures naturals.

L'artista Montse Badosa contemplant una de les seves creacions. Foto: Eduard Martí

Teles impactants

Teles impactantsEl visitant que es passegi per l'exposició, acompanyat d'una banda sonora clàssica i tranquil·la, hi podrà trobar el seu propi espai de reflexió. Badosa també ha volgut incloure cartel·les explicatives al costat de cada peça per guiar-lo en la visita. Hi ha teles impactants com La ciutat cremada o El Forat Negre. En aquesta darrera, l'artista coneguda a les xarxes com a MoArt, ha volgut donar forma a allò que desconeix cercant, potser, la clau de la vida. «Un forat sempre és una inquietud», reflexiona. Tampoc ha volgut oblidar el seu Empordà, del que confessa estar-ne totalment enamorada, així com del «caràcter explosiu» que caracteritza els empordanesos. «Tenim un paisatge únic», conclou. També el paisatge lunar hi és present tancant la mostra. Ella suggereix contemplar aquesta interpretació del satèl·lit de lluny, sense que la llum l'assetgi.