El compositor i pianista empordanès Kopil Roca es defineix com a emprenedor de vida: «M'agrada estudiar, formar-me com a persona i, de forma paral·lela, realitzar projectes». L'artista parla a través de les cançons d'un clar esperit de superació i de com, malgrat les dificultats, la seva sensibilitat, fermesa i convicció li han permès tirar endavant en el món de la música. El seu talent i la seva trajectòria vital el porten aquest 24 de febrer a actuar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i properament el 19 de maig al Teatro Real de Madrid.

La seva història de vida ha posat el pianista d'origen nepalès en el punt de mira de la Fundació Grupo Sifu, que ha confiat en ell per actuar en la Nit més In, que va començar el seu recorregut el 2015 i des d'aleshores ha anat creixent. En aquesta edició ja s'han exhaurit les 2.900 entrades del Gran Teatre de Liceu. La vetllada permet presenciar actuacions de qualitat de música i dansa protagonitzades per artistes amb i sense diversitat funcional. «Una gala inclusiva que és possible gràcies a totes les persones que ens han acompanyat al llarg del seu recorregut i que segueixen creient en les capacitats de les persones amb diversitat funcional» expliquen els organitzadors. La gala ha fet un pas endavant aquest 2020 i se celebrarà també el proper mes de maig a Madrid. Aquest esdeveniment servirà per demostrar que, en l'art i l'espectacle, discapacitat no és sinònim de límit.

La música ha estat, per a Roca, una eina imprescindible: «Així he fet sempre front a les adversitats per seguir sobrevivint i autosuperant-me per seguir endavant, per seguir vivint, per seguir respirant. Tinc un cor molt sensible amb una ment molt forta». Kopil té una història per explicar i una música per compartir. La seva infància al Nepal va ser traumàtica. Va ser adoptat per una família catalana a punt de fer els cinc anys i l'adaptació al primer món també va requerir un treball d'autosuperació personal i emocional. «L'única forma amb què sé expressar els meus sentiments, al 100%, és mitjançant la música», assegura. L'artista és concient com «la meva experiència vital pot ajudar moltes persones a ser forts emocionalment i per això vull ajudar els qui realment ho necessiten, plasmant la meva trajectòria personal i professional. La força de voluntat està dins nostre i som nosaltres qui decidim si seguir endavant o no».

La Nit més In d'aquesta edició és un repte que Kopil Roca assumeix «amb humilitat». Farà de pianista en una cançó de Míriam Fernandez ( Got Talent, La Voz 2019), juntament amb la guitarra de David Palau, la bateria de Cornell i el baix de Jordi Vericat - Kako, supervisat pels grans músics Oriol Saña (violinista) i Albert Bello (guitarrista). Durant la gala, Kopil Roca també tocarà el piano a quatre mans en una altra cançó, en format Big Band, amb un centenar de músics dalt de l'escenari que faran vibrar el públic d'emoció.

Kopil Roca va publicar el seu primer àlbum, Sound of the heart, l'estiu de 2018 i des de llavors no ha deixat de compondre noves cançons per a futurs projectes musicals, amb el suport ara de la discogràfica Satélite K al seu subsegell Rocket-Music.

Diferents projectes en repòs

L'artista vol transmetre la força de la terra a través de la seva música. Quan algú li pregunta per què toca i crea música, la resposta és sempre: «Per tocar l'ànima de les persones». Darrerament l'empordanès ha deixat en repòs alguns projectes importants per llançar la seva carrera com a compositor, pianista, productor, a l'espera que aquest 2020 sigui un any màgic», conclou.

Referent social i d'identitat per a la Generalitat

L'artista Kopil Roca, de 25 anys, cursa Administració i Finances després d'haver pausat els estudis de Dret que reprendrà en acabar la seva actual formació amb l'objectiu d'assolir un coneixement més íntegre. Ara combina els seus estudis amb la seva labor social i solidària i la música, on el seu camí és imparable. Quan el 2012 el foc va arrasar la comarca, va ser un dels fundadors de Plataforma Foc Empordà i des de llavors el seu esperit sensible i solidari s'ha mantingut intacte. Tres anys més tard va treballar amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Badalona. El 2018, va ser seleccionat per l'entitat Jóvenes Juristas, que actualment té sucursals en àmbit nacional i internacional. Des de fa poc, forma part de l'organització de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i l'any passat va ser seleccionat per participar al projecte I+D Demola en àmbit internacional. Les seves vivències ens remeten al perfil d'una persona lluitadora, forta i resilient que l'ha portat a treballar com a consultor assessor adjunt i conferenciant de la Generalitat de Catalunya, en el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ICAA. Convertit en referent social i d'indentitat, té l'oportunitat de col·laborar amb personalitats com Asha Miró.