«Ens hem de sentir culpables quan agafem un avió? La responsabilitat dels mitjans en la resposta a l'emergència climàtica». Aquest ha estat el títol del diàleg, dins la Setmana dels Rahola, amb el figuerenc Jordi Sargatal, moderat per la periodista Mar Camps.

En aquest diàleg, el zoòleg Jordi Sargatal, una de les figures clau en la defensa del medi ambient, ha conversat sobre el canvi climàtic i sobre la importància que darrerament tenen les notícies que hi fan referència: ajuden a conscienciar o més aviat creen un alarmisme que pot arribar a saturar? L'ambientòleg Martí Boada no hi ha pogut participar a causa d'un imprevist

Jordi Grau, vicepresident del Col·legi de Periodistes de Catalunya a lademarcació de Girona, ha presentat la conversa, que Mar Camps ha iniciat amb la frase més repetida de Jordi Sargatal al llarg d'aquests anys: «Pensa global, actua local». I el zoòleg i especialista en aus, zones humides i gestió del territori ha constatat que, «tal com diu sempre Martí Boada, el canvi climàtic ja no és una qüestió de fe sinó que és una evidència científica». Ha subratllat, a més, que «passem de canvi climàtic a crisi climàtica fins arribar actualment a l'emergència climàtica» tot i que «la desaparició d'espècies no és degut al canvi climàtic sinó a l'ús i a l'abús de pesticides».

Al llarg de la conversa s'ha posat de relleu que només els humans ens posem en zones inundables i l'aigua ocupa els seus 'antics' dominis sempre que té ocasió. Sargatal hi ha afegit: «No hi ha gaire animals que no siguin aquàtics que facin el seu cau prop d'un riu». I ha continuat: «Els humans som animals, uns més que d'altres».

A la pregunta de la moderadora sobre on ens portarà el canvi climàtic, Sargatal ha comentat que «per paliar i suavitzar els efectes del canvi climàtic no calen grans invents, només cal fixar-nos en la natura i promoure solucions naturals. La patacada climàtica hi serà segur però encara som a temps de suavitzar el cop i només podem intentar mitigar-la».

La periodista i moderadora del diàleg, ha guiat la conversa amb preguntes interessants com ara si ens hem de sentir culpables per agafar un avió. «No, si no ho fem en excés», diu Sargatal. «Anar a Roma per fer un cafè i tornar és absurd!».

Al llarg de la conversa s'han detallat els sis punts bàsics necessaris que cal canviar per frenar el deteriorament del planeta, extrets d'un manifest signat per 11.000 cientifics d'arreu del món: la transició energètica; frenar els gasos contaminants; protegir bé la natura; canviar els sistemes econòmics; i controlar la demografia del món.

Jordi Sargatal també ha destacat que els mitjans de comunicació han d'informar de l'emergència climàtica en positiu, posant l'accent en què hi ha esperança.

Per finalitzar, Mar Camps ha donat la veu al públic.

I, per a aquest dimarts, 18 de febrer: «L'actualitat dibuixada. Informar i opinar a través de l'humor gràfic», en un homenatge a Jordi Soler.

Condensar en un acudit tota la càrrega d'una notícia, i fer-ho cada dia, no està a l'abast de tothom. El Col·legi de Periodistes de Girona ha reunit tres dels grans il·lustradors catalans -Kap, Ferreres i JAP- en una taula rodona conduïda per la periodista Gemma Busquets, perquè expliquin el procés creatiu dels seus dibuixos. I, sobretot, perquè participin en l'homenatge que es farà al fotògraf, dibuixant i periodista Jordi Soler (Terrassa, 1938), pare del surrealista personatge Sísif. Pòquer d'asos.