La nova edició de la Schubertíada de Vilabertran es focalitza en dos eixos, la cançó poètica i el quartet de corda, un conjunt instrumental que viu un dels moments més dolços de la seva història amb un esclat de formacions que desfilaran per la Canònica. El Festival arriba carregat de debuts de grans figures com la de Florian Boesch, Julia Kleiter i Malyn Byström, sense oblidar el ja imprescindible Matthias Goerne que protagonitzarà un dels dos concerts que orbitaran al voltant de l'Any Beethoven. L'altre donarà a descobrir una faceta poc coneguda del compositor de Bonn: les seves adaptacions de cançons populars europees.

CONCERTS

S'han programat un total de 18 concerts del 14 al 30 d'agost a Vilabertran i a Castelló d'Empúries. La Schubertíada a Valdegovía, al País Basc, proposarà quatre concerts.

NOU CICLE DE QUARTET DE CORDES

Un Premi Nacional de Música per encetar un cicle al voltant del quartet de cordes, el gènere rei de la música de cambra. El Cuarteto Quiroga, amb les seves interpretacions apassionades, és l'encarregat de fer arrencar aquest viatge musical. I ho fan amb Haydn, considerat el pare del quartet de corda i amb el quintet de Schubert, obra mestra absoluta amb el famós Adagio on eltempss'atura.

CANÇÓ POÈTICA DE PRIMER NIVELL

Juliane Banse interpretarà un nou Viatge d'Hivern en clau femenina acompanyada per una de les personalitats més lligades al Festival empordanès com és el pianista Wolfram Rieger. A més tindrem el debut a Vilabertran d'un talent escollit, Konstantin Krimmel, que s'acompanyarà per Doriana Tchakarova amb un programa de Schubert, Loewe i Schumann. Un altre dels liederistes que trepitjaran per primer cop la Canònica serà Florian Boesch que interpretarà el clàssic La bella molinera. Andrè Schuen torna a Vilabertran després de dos anys convertit ara en una estrella mundial i ho farà acompanyat de Daniel Heide i amb un programa de Schubert i Mahler. Juliane Banse Konstantin Krimmel Andrè Schuen.

MATTHIAS GOERNE i BEETHOVEN

Cosmos Quartet

Un somni fetrealitat: Matthias Goerne s'afegeix al nostre homenatge a Beethoven i col·labora amb el Cosmos Quartet, una formació catalana premiada en nombrosos concursos internacionals i amb una projecció de gran volada. Junts protagonitzaran una apassionant i contrastada sessió de música de cambra i cançó poètica de Beethoven, de qui, enguany, celebrem el 250è aniversari del naixement. Segell Any Beethoven.

EL BEETHOVEN MÉS EUROPEU

El pianista Francisco Poyato lidera un projecte que pretén donar a conèixer les adaptacions que Beethoven va fer de les cançons populars europees. Hi participaran Mireia Tarragó, Helena Ressurreiçao, Eduardo Mas i Ferran Albrich, a més d'Elena Rey (violí) i Erica Wise (violoncel).

EL QUARTET CASALS, IMPRESCINDIBLE

El Quartet Casals, un referent per a tots els músics que participen en aquest cicle de quartets a la Schubertíada, corona aquest recorregut amb el concert de cloenda del festival. Un cop més, deixaran empremta amb dos compositors claus del seu repertori, Haydn i Mozart. Tancaran el programa amb el darrer quartet de Mendelssohn, de gran dramatisme i intensitat.

QUARTETS A VILABERTRAN

El gènere protagonista d'enguany -el quartet de corda- tindrà una forta representació amb formacions que estan en plena ebullició creativa com ara Cuarteto Quiroga, que interpretaran obres de Haydn i Schubert, o el Quatuor Hanson. A més, comptarem amb col·laboradors de primera fila per enriquir els programes, com ho són Barry Douglas, Anna Puig o Erica Wise.

A QUATRE MANS

Una de les cites més originals d'aquesta edició és la que proposen Anton y Maite, un duo de piano excepcional que servirà per mostrar la riquesa del repertori a quatre mans.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES ES CONSOLIDA AMB DOS CONCERTS

Per primer cop Castelló d'Empúries serà l'escenari de dos concerts: el 14 d'agost amb el Keybart Ensemble i el 24 d'agost amb Joan Seguí, orgue.

CONFERÈNCIES

Antoni Colomer ens presentarà, abans de cada concert i en un format breu, algun aspecte especialment rellevant del que escoltarem a continuació. S'han programat tres conferències. D'una banda "Winterreise amb veu de dona", a càrrec d'Antoni Colomer, dilluns 17 d'agost a les 19.30 h. Colomer analitzarà si pot una actriu encarnar el rol de Hamlet o de Lear i si, tal com defensa un corrent crític, una veu femenina no pot interpretar un mite del repertori liederístic com Winterreise. (Conferència en català). De l'altra, "El poeta Friedrich Rückert, entre l'Orient i la música", anirà a càrrec de l'escriptor Raül Garrigasait, dijous 22 d'agost a les 19.30. Garrigasait analitzarà la figura de Friedrich Rückert (1788-1866) un dels intel·lectuals alemanys més desconeguts i fascinadors del seu temps. (Conferència en català). El nombre de compositors que han deixat d'escriure música en plena maduresa, bé per decisió pròpia, bé empesos per les circumstàncies, no és petit, tal com explicarà Silvia Pujalte a "Henri Duparc, la música de l'ànima" la tercera i última conferència programada el 29 d'agost a les 19.30 h. Les conferències tindran lloc a la Sala Capitular de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Conferències gratuïtes amb l'entrada del concert del dia.

SCHUBERTÍADA AL PAÍS BASC

Per tercer any consecutiu se celebrarà la Schubertíada Valdegovia (Àlaba), una cita ja imprescindible de l'estiu musical. El festival registra una ocupació del 100% i dinamitza la vida cultural de la província d'Àlaba.

Enguany es presentaran quatre concerts: 4 de juliol Espejo Variaciones Goldberg amb la violinista Lina Tur Bonet i la pianista Varvara 11 juliol Quintet de Schubert amb Cosmos Quartet i el violoncel·lista Fernando Arias 18 juliol Homenatge a Beethoven amb la pianista Judith Jáuregui 25 juliol Recital de lied amb Marie Seidler (mezzo) i el pianista Malcolm Martineau.

Per als concerts previs que se celebraran abans de cada actuació, s'ha renovat el conveni de col·laboració amb Musikene (San Sebastián), el conservatori de referència al nord d'Espanya.