La Universitat de Cambridge ha organitzat diversos actes que formen part del primer simpòsium al Regne Unit sobre el cineasta figuerenc Pere Portabella (Figueres, 1927) i que clouran la retrospectiva integral que sobre el cineasta s'ha anat duent a terme a Anglaterra en espais tan emblemàtics com l'Institut of Contemporany Arts (ICA) o la Whitchapell Gallery de Londres.

L'acte principal tindrà lloc a la sala d'honor del King's College de la Universitat de Cambridge el proper dijous dia 13 de febrer i, entre altres, al simpòsium hi participen el gurú de la crítica cinematogràfica Jonathan Rosenbaum, el professor de la Universitat de Chicago Steven Marsh, la Comissària d'Exposicions del MACBA Teresa Grandas, la teòrica d'art anglesa Rosalind Galt, el director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Riambau i el catedràtic de Cambridge Brad Epps, coordinador dels debats.

La retrospectiva, comissariada per Winstanley Schtinter i que duu el títol «Sovint la mirada de la cua de cuc és l'encertada. El cinema de Pere Portabella», va començar el passat 26 de novembre a l'ICA de Londres i ha tingut lloc tant en escenaris relacionats amb l'art i el cinema (com la Whitechapel Gallery i el Close Up Film Center ) com en d'altres on les pel.lícules de Portabella han pres un especial sentit (per exemple, la presó de Brixton on es va projectar als presos la pel.lícula «El sopar» (1974-2018), un film on Portabella recull la trobada entre cinc presos polítics que han complert llargues condemnes. A l'acte a la presó de Brixton hi va assistir l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí.

Pere Portabella tancarà els esdeveniments de la retrospectiva amb una classe magistral al King's College de Cambridge el dijous 13 a les 16:00 hores i amb una trobada amb el públic el dissabte dia 15 al Close-Up de Londres, on presentarà la seva pel.lícula «Pont de Varsòvia».