Aquest any 2020 es compleixen cent anys del naixement de Gianni Rodari (1920-1980), mestre, escriptor, pedagog i periodista italià, i, per descomptat, una de les figures més destacades de la literatura infantil. La narradora oral i actriu Olga Cercós ja l'havia treballat anteriorment, però justament la setmana passada va estrenar a Sils un muntatge renovat, «El geni Rodari», una selecció d'històries de l'autor on se cerca la participació i la reflexió del públic. Aquest dimecres a les 5 de la tarda es podrà veure la versió infantil, amb escenografia de Judith Torres, a la biblioteca de Castelló.

«Les històries de Rodari estan plenes de creativitat i humor, trenquen els esquemes preestablerts i ajuden a pensar sense prejudicis tot formulant noves preguntes». Així presenta Cercós «El geni Rodari». El cert, explica la narradora, és que amb el muntatge «transmeto unes quantes tècniques de la gramàtica de la fantasia de Rodari, que era com la seva base teòrica».

Olga Cercós té en compte que Rodari va començar fent de mestre i, més tard, de periodista dins la secció infantil. Des d'aquella plataforma, Rodari animava els nens que li enviessin preguntes. «Ell contestava d'una manera més científica però també incloent-hi una mirada més imaginativa i fantàstica», comenta Cercós. Així, durant la sessió, on la narradora mostra un diari maquetat per Quim Paredes, Cercós els pregunta als nens què els agradaria a ells trobar en un diari i els esperona a demanar allò que els agradi o els anima a lluitar davant una mancança i aconseguir que les coses canviïn. «És el que feia Rodari, esperonar l'esperit crític i inconformista», comenta Cercós, que se sent molt propera a aquesta idea. «Com ell deia, voldria que tothom llegís no per ser poetes o literats sinó per no ser esclaus».

Fragments de la vida de l'autor

Fragments de la vida de l'autor«El geni Rodari» inclou contes, històries inacabades per les quals l'autor proposa diferents finals i, fins i tot, que els nens en facin un. En la versió per a nens de més de 8 anys, la narradora inclou també fragments de la vida de Rodari, «parlo de la seva relació amb la guerra, dels seus escrits pacifistes...». Olga Cercós, que també ha treballat com a actriu sota la direcció d'Àlex Rigola, Mariana Yáñez o la figuerenca Helena Tornero, fa més de vint anys que es dedica al món de la narració oral i la dinamització lectora. En tot aquest temps ha visitat múltiples biblioteques, entre elles la Ramon Bordas Estragués de Castelló. Això li ha permès establir llaços emocionals. «Vas veient créixer els nens i els vas coneixent, és molt bonic», diu. A banda dels seus espectacles de narració oral, Olga Cercós també treballa amb les famílies i els nens conjuntament. En aquest sentit, promou tallers amb famílies a partir de jocs per aprendre a llegir i escriure, una eina útil per als infants amb problemes de lectoescriptura.