El Museu del Joguet de Catalunya va tancar l'any 2019 amb un significatiu augment de visitants i usuaris. Durant l'any passat van visitar el Museu un total de 47.375 persones, la qual cosa implica un increment del 14,03% respecte a l'any anterior; igualment, es va incrementar en un 24,27% l'alumnat que va participar de l'oferta pedagògica que té el Museu per a tots els nivells de primària, educació secundària i batxillerat.

Quant al web del Museu, durant l'any 2019 va ser consultat per un 13,36% més de persones usuàries i des de tots els continents; igualment, les persones seguidores de les xarxes socials van augmentar el 23,42%.

El projecte del 2020

El projecte del 2020El projecte del Museu del Joguet de Catalunya per aquest any 2020 inclou una extensa programació d'exposicions i activitats. Les principals són:

COMMEMORACIÓ DELS 110 ANYS DE DON OSITO MARQUINA

Aquest 2020, el Museu del Joguet de Catalunya dedicarà l'any a commemorar el 110 aniversari d'un dels joguets més destacats: Don Osito Marquina. La programació inclourà:

  • El nostre Osito (títol provisional). Visita guiada teatralitzada a càrrec d'una actriu en què Anna Maria Dalí explicarà en primera persona com jugava la família Dalí amb Don Osito, la seva amistat amb Federico García Lorca (i la seva estada a Figueres i l'Empordà) i la relació amb el seu germà Salvador. Aquesta visita donarà la sortida a l’any Don Osito Marquina, al mes de març.
  • Llibre Don Osito Marquina. Llibre infantil original de Joan Manuel Soldevilla, amb il·lustracions de Zuzanna Celej i editat per editorial Juventud en versions en català, castellà, anglès i francès. L'edició està prevista pel mes d'octubre i la presentació es farà al Museu del Joguet.
  • Ossets (títol provisional). Exposició temporal a la Sala Oberta del Museu que mostrarà la relació dels ossets de joguet amb la mainada i, per extensió, l'ancestral relació entre persones i ossos. Aquesta exposició romandrà oberta a la Sala Oberta del Museu del 19 de setembre de 2020 al 6 de gener de 2021.
  • Joc Don Osito Marquina. Joc que serà possible descarregar des del web del Museu, per tal de jugar amb Don Osito Marquina des de casa.

PROGRAMA DE GÈNERE

El Museu del Joguet de Catalunya integra, des de fa quatre anys, l'equitat de gènere en tots els aspectes del Museu. Aquest programa transversal s'ha concretat fins ara en els elements, els discursos i els continguts de la comunicació, així com en l'oferta d'activitats escolars del programa educatiu del Museu, la creació i la programació de visites guiades per al públic general en què s'analitzen els mecanismes de transmissió de gènere al llarg de la història i, actualment, a través dels jocs i els joguets, així com la creació de l'àmbit Joguets només per a nenes?, que mostra, des d'una visió crítica, joguets amb els quals tradicionalment jugaven les nenes i que estaven orientats a instruir-les en el paper socialment assignat.

Enguany, a més de la programació de visites guiades per a tots els públics, està previst incorporar a l'exposició permanent del Museu un àmbit de gènere des de la perspectiva dels nens, que també mostrarà, des d'una visió crítica, els joguets que estaven orientats a instruir els nens en els papers socialment assignats.

Així mateix, s'ha previst la producció d'una exposició itinerant sobre el gènere que sorgeix a partir d'una investigació dels joguets i del fons documental del Museu. L'exposició proposarà una mirada de gènere als jocs, als joguets i als espais de joc, que tradicionalment s'han vist diferenciats en funció del sexe dels infants: els jocs i els joguets com el mitjà de transmissió de valors, capacitats, habilitats, creences... que nens i nenes aprenen de forma inconscient i que els encasellen en models i rols diferents de masculinitat i de feminitat. L'exposició mostrarà una doble mirada: el públic infantil, primer, i el públic adult, després.

PROGRAMA INCLUSIU

El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres és el primer museu de les comarques de Girona que forma part del programa Apropa Cultura. Apropa Cultura és un programa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials que fa possible que equipaments culturals ofereixin la seva programació a entitats i serveis socials d'arreu de Catalunya. Durant aquest 2020, el Museu del Joguet de Catalunya seguirà oferint la possibilitat de visitar el Museu i diverses activitats a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat.

Així mateix, el Museu del Joguet de Catalunya elaborarà una programació específica per a la Setmana Apropa Cultura, que es celebra cada any per tal de difondre aquesta iniciativa.

Cal remarcar que les activitats del Museu adreçades al públic general porten pictogrames d'indicació d'accessibilitat.

PROGRAMACIONS ESPECÍFIQUES

A part d'aquests programes, el Museu del Joguet de Catalunya ha elaborat programacions específiques per al Dia Internacional dels Museus, el Dia Internacional de l'Art o la Santa Creu, entre altres.

TENGUI, FALTI! APRENDRE AMB ELS CROMOS

Exposició temporal a la Sala Oberta, fins al 29 de març de 2020

Atès l'interès que ha despertat, l’exposició, fruit d’un projecte col·laboratiu amb els alumnes d'altes capacitats de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, romandrà oberta al públic fins al 29 de març de 2020.

JOGUINES?

Exposició temporal a la Sala Oberta, del 4 d'abril al 17 de maig

Exposició dels artistes Sebi Subirós, Rita Andreu i Pierre d'la, que mostrarà jocs i modificacions de joguets ja existents des d'un vessant poètic.

BOMBERS (títol provisional)

Exposició temporal a la Sala Oberta, del 23 de maig al 13 de setembre

Exposició per presentar la destacada donació de vehicles i altres elements de joguet de bombers procedents de la col·lecció particular Tano Doria, que van ser donats al Museu l'any passat per la seva família.

OSSETS (títol provisional)

Exposició temporal a la Sala Oberta, del 19 de setembre de 2020 al 6 de gener de 2021

Exposició en el marc dels 110 anys de Don Osito Marquina. Mostrarà la relació dels ossets de joguet amb la mainada i, per extensió, l'ancestral relació entre persones i ossos.

EXPOSICIONS DE PETIT FORMAT

EMPORDONESES

Exposició temporal de petit format a càrrec del col·lectiu de creadors/es Empordoneses al vestíbul del Museu, al mes de març.

PLANETARI

Exposició de petit format al vestíbul del Museu per exposar els dibuixos originals de Sesé del llibre-disc de Joan Isaac.

MONA DE DON OSITO MARQUINA

Presentació de la Mona de Pasqua dedicada a Don Osito Marquina amb motiu dels seus 110 anys.

MIL·LENARI DE L'ESGLÉSIA DE SANT PERE

Exposició de petit format al vestíbul del Museu relacionada amb el mil·lenari de l’església de Sant Pere de Figueres i en el marc de la commemoració d’aquest aniversari.

PREMI TÍSNER DE JOCS EN CATALÀ. PLATAFORMA PER LA LLENGUA

Exposició temporal de petit format al vestíbul del Museu (juliol-agost), en què s’exposarà el joc guardonat amb el primer premi del concurs Tísner de jocs en català. El concurs va adreçat als alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de Catalunya i la Franja de Ponent.

ANY PERUCHO

Joan Perucho va ser un bon amic del Museu del Joguet de Catalunya, al qual dedicà articles. Per aquest motiu, el Museu té previst per aquest 2020 la realització d'una exposició sobre Joan Perucho comissariada per Julià Guillamon i que formarà part de les commemoracions del centenari.

LES OMBRES XINESES

El Museu té previst allotjar aquesta exposició itinerant produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, confeccionada a partir de la col·lecció de materials d'imatgeria popular del folklorista Joan Amades.

PASCUET

Exposició de petit format d'homenatge a Rafel García Pascuet en la qual es mostraran algunes de les seves creacions.

JOAN BROSSA: CARTES

Exposició de petit format al vestíbul del Museu d'una sèrie de cartes inèdites de Joan Brossa (que va ser Patró de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya i padrí del Museu).