La Direcció General de Memòria Democràtica i el Museu Memorial de l'Exili (MUME), organismes que depenen del Departament de Justícia, organitzen aquest dissabte 8 de febrer una jornada d'homenatge en record als exiliats i deportats que van creuar la frontera amb França l'any 1939.

Una seixantena de persones de diferents entitats memorialistes es trobaran a les 11 hores del matí a l'encreuament entre la GI-505 i el camí al Coll de Lli, al terme municipal de la Vajol. Des d'allà caminaran durant uns 30 minuts fins al Coll de Lli, situat a 712,8 metres d'alçada, on tindrà lloc un acte d'homenatge amb una lectura de textos de Pere Bosch-Gimpera i Carles Pi i Sunyer, i una interpretació musical d'Ana Ros i Mercè Miró. La consellera de Justícia, Ester Capella, participarà a la caminada i presidirà l'acte d'homenatge.

El Coll del Lli és el lloc per on, el 5 de febrer de 1939, van travessar la frontera el president Lluís Companys, el lehendakari José Antonio Aguirre, el president de la República espanyola, Manuel Azaña i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio, a més de centenars de civils i militars. L'any 2017 la Generalitat de Catalunya va instituir el 5 de febrer com el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació. La jornada d'aquest dissabte s'emmarca en la commemoració d'aquest dia.

Nova exposició al MUME

Un cop acabi l'acte del Coll del Lli, la comitiva de participants i autoritats aniran fins al Museu Memorial de l'Exili (MUME), ubicat a la Jonquera on la consellera Capella té previst inaugurar, a les 13 hores, l'exposició "Art i exili. Artistes de l'exili català de 1939".

Es tracta d'una mostra comissariada per l'historiador Enric Pujol que permetrà veure la donació d'Abelard Fàbrega al Museu de l'Empordà de Figueres i el fons Josep Narro al Museu Memorial de l'Exili. L'exposició es podrà visitar fins al 14 de juny al MUME.

Obres seleccionades dels fons del Museu de l'Empordà i del MUME

El fons Fàbrega del Museu de l'Empordà recull obres de tretze autors amb residència a Llatinoamèrica, bàsicament Mèxic, Argentina i Xile: Josep Bartolí, Francesc Domingo, Roser Bru, Josep Narro, Francesc Moreno Capdevila, Pompeu Audivert, Francesc Camps Ribera, Avel·lí Artís Gener, Marcel·lí Porta, Pere Calders, Enric Climent, Antoni Sbert i Carme Cortès.

D'altra banda, el Fons de Josep Narro del MUME recull l'obra d'aquest il·lustrador feta als camps de concentració francesos entre 1939 i 1941.

La major part d'aquests artistes van coincidir a Mèxic, on van ser acollits gràcies a les actives polítiques d'asil dels governs mexicans entre 1937 i 1945 i on van viure els seus respectius exilis després de la Guerra d'Espanya.