La Fundació Gala-Salvador Dalí ha fet públic, aquest divendres, el calendari dels projectes expositius que se celebren aquest 2020 a les seves seus i en seus d'altres institucions, així com les mostres en què participa on la presència de l'obra de Salvador Dalí és rellevant. Entre les grans atraccions culturals de les seves propostes hi ha la confirmació definitiva de l'arribada del quadre El Crist de Sant Joan de la Creu a partir de l'1 de novembre, procedent del Museu de Glasgow, i l'exposició dedicada a relatar la vinculació de Gala amb l'alta costura i, especialment, amb Dior.

D'aquesta manera es compleixen els objectius expressats pel president de la Fundació, Jordi Mercader, en l'extensa entrevista publicada per l'EMPORDÀ aquest passat desembre.

TEATRE-MUSEU DALI, FIGUERES

Salvador Dalí. Robert Whitaker. 1967-1972

Salvador Dalí. Robert Whitaker. 1967-1972Sala de les Loggies

30 maig 2018 - 18 octubre 2020

Selecció dels retrats que el fotògraf anglès Robert Whitaker va fer a Salvador Dalí a la seva casa-taller de Portlligat i a París, entre els anys 1967 i 1972. Les imatges pertanyen al fons Whitaker, que la Fundació Dalí va adquirir el 2017.

El 1967 quan l'historiador Douglas Cooper els va presentar, Whitaker era ja un fotògraf de renom, conegut com l'home que havia ajudat a documentar els Swinging Sixties. Destaquen les fotografies que va fer a grups com The Beatles o Cream. Visita nombroses vegades Salvador Dalí a Portlligat i hi estableix una relació de complicitat tant artística com personal. Són retrats, molts d'ells posades en escena, de Dalí en diverses estances de Portlligat —un dels eixos del triangle dalinià—, que expressen un sentit de provocació i d'ironia compartits.

Galarina

Sala de les Loggies

16 desembre 2019 - 18 octubre 2020

És l'avantsala de l'exposició Dalí/Rafael. Un somieig prolongat.

L'any 2018, el Museo del Prado va celebrar els seus 200 anys prestant obres icòniques del seu fons a diversos museus. A Catalunya, el Teatre-Museu Dalí va ser l'escollit per acollir La verge de la rosa de Rafael. Amb aquest motiu, la Fundació Dalí va organitzar una exposició per fer realitat el somni de Dalí de ser exposat al costat del mestre d'Urbino. Quan el préstec va concloure, l'obra de Rafael es va substituir per Sense títol. La basílica de Sant Pere. Explosió de fe mística en el centre d'una catedral, per a la realització de la qual Dalí s'havia inspirat en Santa Caterina d'Alexandria. Aquest 2020, per commemorar els 500 anys de la mort de Rafael, la Fundació Dalí ha reubicat a la Sala de les Loggies l'oli Galarina i l'ha contextualitzat amb fotografies i documents, alguns d'elles inèdits.

Bellesa i mística en El Crist de Dalí

Sales de les Loggies

1 novembre 2020 - 30 abril 2021

Exposició dedicada a l'oli El Crist (conegut com El Crist de Sant Joan de la Creu) provinent de la Galeria d'Art i el Museu Kelvingrove, Glasgow. Aquesta obra marca l'inici de l'etapa coneguda com a mística nuclear en què els interessos del pintor per la mecànica quàntica i la física nuclear es fusionen amb els seus sentiments religiosos.

CASA-MUSEU SALVADOR DALÍ, PORTLLIGAT

La casa-museu reobre les seves portes el proper 12 de febrer. Aquest vèrtex del Triangle Dalinià, per la seva especificitat, no acull exposicions temporals però cal recordar que, en el garatge ubicat a l'Olivar, s'hi projecta el documental La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí produït per la Fundació Dalí i realitzat per DocDoc Films.

CASTELL GALA DALÍ, PÚBOL

Gala/Dalí/Dior. D'art i moda

14 març 2020 - 6 gener 2021

Més enllà del vestuari de Gala que, des de l'obertura del Castell de Púbol s'havia mostrat a la sala Les Gales de Gala, aquest 2020 s'inicia una nova línia expositiva centrada en la fascinant relació de Dalí amb el món de la moda. La moda és per a ell un nou vehicle d'expressió artística, una forma més de plasmar i exposar les seves idees. Gala l'inspira per als seus projectes i alhora porta els vestits o complements que ell dissenya. Com altres autors contemporanis, Dalí col·labora amb destacats dissenyadors com Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, Paco Rabanne, Adrian o Christian Dior.

EXPOSICIONS INTERNACIONALS

Dalí. L'énigme sans fin

Carrières de Lumières, els Baus de Provença

6 març 2020 - 3 gener 2021

Organitza CulturEspaces amb la col·laboració de la Fundació Dalí. És la primera vegada que es veu l'obra de Dalí en format digital immersiu.

Projecte a càrrec de Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto i Massimiliano Siccardi amb la col·laboració musical de Luca Longobardi. Espectacle visual innovador per redescobrir Salvador Dalí. Concebut com un viatge audiovisual, el projecte s'encabeix en un espai natural de 5.000 m², amb parets de roca de 14 metres d'alçada d'una antiga cantera que va ser redescoberta l'any 1959 per Jean Cocteau. La peculiaritat d'aquesta representació digital permet a un públic de totes les edats gaudir de l'obra de Dalí de forma immersiva.

Salvador Dalí. Magic Art

Centre expositiu Manège, Moscou

28 gener a 25 març 2020

Organitzen The Link of Times i el Museu Fabergé amb la col·laboració de la Fundació Dalí i del Museo Reina Sofía de Madrid. Ha despertat una gran expectació des de la seva inauguració, el 27 de gener passat.

És la mostra més completa mai organitzada a Rússia sobre Dalí que permet aprofundir de forma exhaustiva en el procés creatiu del pintor empordanès. El visitant pot resseguir la trajectòria de l'artista des dels paisatges impressionistes de la seva joventut i l'època surrealista fins als seus darrers olis.

PRÉSTECS A D'ALTRES INSTITUCIONS

La Fundació Dalí col·labora cada any amb institucions locals i internacionals prestant temporalment obra de la seva col·lecció. Aquest 2020 destaca el préstec al Museu Arp, Remagen (Alemanya), ja que el projecte forma part de la commemoració internacional dels 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven. Salvador Dalí. The Birth of Memory, que es podrà veure del 16 de febrer al 23 de març explora els paral·lelismes entre Dalí i Beethoven com a personatges visionaris i radicals. Cap de Beethoven de Dalí, que surt per primer cop del Teatre-Museu, s'utilitzarà com a imatge del cartell del Festival Internacional Beethoven que se celebrarà l'estiu a Bonn.