L'actor Kirk Douglas, el mític Espartaco de Stanley Kubrick, ha mort aquest dimecres als 103 anys, segons ha informat la seva família en un comunicat. Douglas era una de les darreres grans estrelles de l'època daurada de Hollywood i forma part del records històrics de la cinematografia a l'Alt Empordà, ja que va ser el protagonista d'El far de la fi del Món (The Light at the Edge of the World) un film d'aventures basat en la cèlebre novel·la de Jules Verne de 1905 i que va ser rodada el 1971 al Cap de Creus, dirigida per Kevin Billington. Douglas representava el paper de Will Denton, Per al rodatge va caldre construir un far a sota de l'autèntic, sobre el freu de Sa Claveguera. El decorat, mig enrunat, va seguir dempeus fins a l'any 2006, quan va ser enderrocat en considerar que afectava el paisatge del Parc Natural. El permís per a utilitzar el cap de Creus i fer-hi construccions va ser donat per l'aleshores ministre de Turisme, Manuel Fraga Iribarne.

Kirk Douglas va tenir com a company de repartiment Yul Brynner, Samantha Eggar, Jean-Claude Drouot, Fernando Rey, Renato Salvatori i Massimo Ranieri, entre molts altres. També hi va haver figurants de Cadaqués i de diverses poblacions veïnes. Els actors i les actrius es van deixar veure sovint en els bars i restaurants de la localitat, alguns dels quals encara guarden fotos de la seva presència.

"Una llegenda"

"Per al món era una llegenda, un actor de l'època daurada de cinema que va viure fins ben entrada la seva època daurada, un humanitari el compromís amb la justícia i les causes en què creia marcava una pauta a la qual tots nosaltres havíem aspirar" , ha anunciat el seu fill, el també actor Michael Douglas.

"Per a mi i els meus germans Joel i Peter era simplement un pare, per Catherine, un meravellós sogre, per als seus néts i besnéts seu amant avi, i per la seva esposa Anne, un meravellós marit", ha escrit en un missatge publicat al seu compte personal de Facebook en el qual li trasllada el molt que li volia i el orgullós que està de ser el seu fill.

Finalment, Michael Douglas ha subratllat que el seu pare va viure una bona vida i deixa un llegat en el cinema que perdurarà per a les generacions futures, així com una història com un famós filantrop que va treballar per ajudar a el públic i portar la pau a la planeta.

Kirk Doulgas, el nom veritable era Issur Danielovitch Demsky, ha protagonitzat gairebé un centenar de pel·lícules, entre les quals destaquen grans clàssics com Espartaco o Senders de glòria, ambdues de Stanley Kubrick, Captius del mal, de Vincente Minnelli o El gran carnaval, de Billy Wilder.

Fill d'immigrants jueus, va estar nominat en tres ocasions a el premi Oscar a millor actor, però no va ser fins a 1996 quan va pujar a l'escenari per recollir l'estatueta en reconeixement a tota una prolífica carrera.

Nascut el 9 de desembre de 1916, va començar la seva marxa en la indústria cinematogràfica el 1946 amb L'estrany amor de Martha Ivers. El seu últim treball, el telefilm Els assassinats de l'Empire State es va estrenar el 2008. Al llarg d'aquests anys,