La quarta edició del Festimams, el festival que fusiona humor, música i gastronomia a Girona, donarà el tret de sortida aquest dissabte dia 1 de febrer (21 hores) amb la presència d'Albert Om i Joan Laporta. L'esdeveniment, que tindrà lloc durant els cinc dissabtes de febrer a la nit -fins el dia 29-, ja té ple quasi tots els espectacles i permetrà a artistes i humoristes interactuar amb el públic durant el sopar a l'Hotel Palau de Bellavista by URHhotels.

El festival proposa una nit de sopar-espectacle en el què els vins de la DO Empordà prendran un gran protagonisme ja que seran els encarregats de maridar la vetllada.

Enguany, la resta de personatges actuals del panorama televisiu, esportiu, radiofònic i musical català que hi prendran part són Joan Dausà (8 de febrer), Marc Giró, Xuriguera, Fel Faixedas i Sílvia Soler (15), protagonistes del "Polònia", de TV3, (22) i Peyu, Jair Domínguez i Elisenda Carod (29).

El Festimams, dirigit per Fel Faixedas i Raül Cuadras, potenciarà en aquesta edició l'apartat gastronòmic de proximitat amb Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, i els vins de la DO Empordà. El festival se celebrarà per segon any consecutiu a Girona -l'any passat va comptar amb 1.500 espectadors en sis espectacles- després d'haver-se iniciat a Arbúcies i a Santa Coloma de Farners. A pocs dies per iniciar la quarta edició ja ha esgotat les entrades de quatre dels cinc espectacles -queden les últimes, al preu de 55 euros, per Joan Dausà.

Fel Faixedas, director artístic del Festimams, explica que «l'any passat vam quedar molts contents d'haver-lo fet a Girona; més que créixer en espectadors volem consolidar-nos des del punt de vista qualitatiu. Aquest any en l'àmbit artístic tornarem a comptar amb personatges de primera línia, però el que volem remarcar és que serà un autèntic festival gastronòmic». En l'àmbit artístic, Faixedas apunta que intenten «portar gent que tingui coses a dir i que el públic vulgui escoltar-los, crec que ho hem aconseguit».

Raül Cuadras, director gastronòmic del festival, subratlla que «el format gastronòmic serà més amè, divertit i participatiu, a l'alçada de l'espectacle. El salt en l'àmbit gastronòmic serà alt, volíem tenir un segell gironí molt clar. Hem aconseguit el suport de la Diputació de Girona i, per mitjà de Girona Excel·lent, comptarem amb productes com l'arròs de Pals, anxoves de l'Escala... i també amb la DO Empordà, ja que d'aquesta manera disposarem de la denominació de Girona per excel·lència».

Després d'Albert Om i Joan Laporta, Joan Dausà

A l'actuació inaugural, aquest dissabte 1 de febrer a les 9 de la nit, es comptarà amb la presència de Joan Laporta, expresident del FC Barcelona, que tindrà una conversa amb el periodista i presentador Albert Om, que actualment condueix el programa "Islàndia" de RAC1. «Tothom coneix en Laporta, sempre té coses a dir agradi més o menys; conversarà amb l'Albert Om, però serà un acte obert a les aportacions del públic», defineix Faixedas.

El 8 de febrer serà el torn del músic i actor Joan Dausà: «És un dels músics més importants del país, barrejarem concert, roda de premsa i conferència per conèixer en Joan de més a prop», subratlla el director artístic del festival. El tercer espectacle serà el 15 de febrer amb el periodista Marc Giró, actual presentador del programa "Vostè primer" de RAC1 i que comptarà amb la presència dels humoristes Xuriguera i del mateix Faixedas: «En Marc Giró és un dels homes de moda del panorama audiovisual del país, un loco de la vida, i hi haurà un contrast amb en Xuriguera i amb mi, que som homes de poble. També hi haurà la Sílvia Soler, que intentarà posar seny».

El sopar del 22 de febrer serà conegut com la Nit de Polònia, ja que comptarà amb el xou dels actors del programa de TV3 Agnès Busquets, Pep Plaza, Mireia Portas, Xavi Serrano i Cesc Casanovas per arrencar la riallada del públic. «Explicaran anècdotes, com es fa el programa i es posaran a la pell dels personatges que representen al Polònia».

La cloenda de la 4a edició del Festimams serà el 29 de febrer amb la presència d'en Peyu, Jair Domínguez i Elisenda Carod, que estan coincidint actualment al programa "Està Passant" de TV3. En Peyu i Jair Domínguez, a més, estan fent tàndem al programa d'humor trencador "BricoHeroes", de Televisió de Catalunya, i Elisenda Carod també presenta "L'Apocalipsi" de Catalunya Ràdio. «En Peyu i en Jair ja havien vingut al Festimams per separat i també comptarem amb l'Elisenda Carod per posar el fre», conclou Faixedas.

L'escenari d'aquest Festimams continuarà sent l'Hotel Palau de Bellavista by URHhotels (Pujada Polvorins, 1), l'únic establiment de cinc estrelles de Girona ciutat que compta amb una sala per a prop de 200 comensals on tindran lloc les actuacions. Les entrades que queden (55 €) es poden comprar al portal www.festimams.cat. El Festimams compta amb el patrocini de la Diputació de Girona, Ajuntament de Girona, Autopodium Audi, Estrella Damm, Òptica Muralla i Freskibo.

70 productes amb el segell Girona Excel·lent i la DO Empordà, amb mig centenar de cellers

El segell Girona Excel·lent es va crear el 2014 sota el paraigua de la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç, per reivindicar la gastronomia gironina, tot englobant matèries primeres procedents de l'agricultura, l'horticultura, viticultura, conreu de l'olivera, ramaderia, pesca i les transformacions agroalimentàries artesanals i industrials de qualitat. Perquè un producte pugui optar a aquesta distinció és condició indispensable que s'elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l'empresa o l'artesà estigui establert a la demarcació de Girona. D'acord amb la valoració dels jurats -cuiners, sommeliers, gastrònoms o persones amb criteri contrastat i reconegut arreu del país-, un total de 70 productes llueixen durant dos anys el segell Girona Excel·lent amb l'objectiu d'impulsar, fomentar i difondre en l'àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat.

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà aplega prop d'una cinquantena de cellers empordanesos que elaboren vins de gran qualitat en una superfície de vinyes d'unes 2.000 hectàrees. L'actual vinyar empordanès és majoritàriament d'antiga implantació, amb vinyes de més de 30 anys. Les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes, amb un important creixement durant els darrers anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos pel lledoner, la caranyana, el macabeu o el moscatell.

L'agenda

  • 1 de febrer: Joan Laporta i Albert Om
  • 8 de febrer: Joan Dausà
  • 15 de febrer: Marc Giró amb Xuriguera, Fel Faixedas i Sílvia Soler
  • 22 de febrer: Nit de Polònia (Agnès Busquets, Pep Plaza, Mireia Portas, Cesc Casanovas i Xavi Serradó)
  • 29 de febrer: Peyu, Jair Domínguez i Eli Carod

Lloc: Hotel Palau de Bellavista by URHhotels (Pujada Polvorins, 1 Girona)

Hora: 21 hores