«La festa de la Candelera és una festa molt antiga», reconeix Isabel Maria Cortada, alcaldessa de Palau-saverdera, poble que la manté ben viva gràcies a l'arrelament que té entre els veïns. La celebració, que té el punt culminant en la benedicció de les candeles diumenge durant l'ofici, es concentra al llarg de dos dies i inclou diferents actes que busquen engrescar els palauencs.

La primera de les propostes busca animar els més petits. Es tracta d'un espectacle infantil a càrrec del duet Xevi i Patty que es farà dissabte a les 5 de la tarda a la Sala Gran. Després de l'espectacle, es repartirà xocolata i melindros entre els infants. El següent acte de dissabte estarà vinculat amb el monestir de Sant Pere de Rodes. Es tracta de les conferències itinerants que organitza aquesta institució entre els diferents municipis d'influència amb la voluntat d'apropar el patrimoni a la gent. Com reconeix l'alcaldessa, el vincle de Palau amb Sant Pere de Rodes és molt fort. «La Santa Creu del 2015 ens vam sumar a la pujada a Sant Pere juntament amb altres pobles, una activitat que motiva molt i que, sens dubte, ajuda a la cohesió», afegeix. La xerrada proposada serà impartida, a partir de les 7 al centre cívic, pel filòsof figuerenc Max Pérez, que parlarà sobre Alexandre Deulofeu i el redescobriment del romànic empordanès.

Una Marxa i la Trail

Una Marxa i la TrailNo és l'únic acte vinculat amb Sant Pere. El 9 de febrer ja està prevista la sisena edició de la Marxa Balcó de l'Empordà, que enguany s'acompanyarà de la segona edició de la Trail, de 16 quilòmetres, per a corredors i corredores més exigents que passarà pel monestir. Aquesta Marxa recorrerà la font de Dalt, Sant Onofre i Mas Ventós.

La benedicció de les candeles

La benedicció de les candelesEl darrer dia de la Candelera serà diumenge. Serà aleshores quan es visqui un dels moments essencials de la festa: l'encesa i benedicció de les candeles. Aquesta es fa durant l'ofici solemne a l'església. Les candeles són repartides pel capellà entre els fidels i s'encenen durant l'ofici. Un cop acabat, cadescú se l'endú a casa. És creença popular que les candeles beneïdes aquest dia de la Candelera, que justament s'escau ben bé en diumenge, tenen virtuts protectores.

Després de la missa i la benedicció de les candeles, es preveu la interpretació de sardanes a la plaça Major a càrrec de La Principal de la Bisbal. Aquesta mateixa formació serà l'encarregada de cloure la celebració amb un concert i un ball a partir de dos quarts de set de la tarda. Com comenta l'alcaldessa, no és la primera vegada que La Principal de la Bisbal actua a Palau-saverdera. «A la gent, els agrada, sobretot a una certa edat, perquè porten els típics balls de saló», explica Cortada.