L'entitat Casa nostra, casa vostra i el col·lectiu d'actors Tinta Negra han llençat la segona edició de la campanya 'Per un Baltasar de veritat' que pretén que totes les cavalcades de Reis del 2020 siguin "inclusives" i "prescindeixin del betum i tinguin un rei i patges de debò". Aquest any, a més, les entitats han difós un espot publicitari on Baltasar escriu una carta a tots els ajuntaments de Catalunya per demanar-los que el deixin participar a totes les cavalcades. A l'anunci, produït per l'estudi Carmel de Barcelona, hi sona la música de 'The Sey Sisters' cantant la nadala 'Silent Night'.

Al vídeo, Baltasar demana a tots els ajuntaments que vetllin perquè el 2020 pugui "portar la màgia" a la ciutat, perquè lamenta que l'any anterior a alguns pobles se li va fer "impossible" arribar-hi, i demana a la població que s'uneixi a la seva petició als consistoris. "Que no quedi cap cavalcada sense Baltasar de veritat", acaba.

Els dos col·lectius, a més, han elaborat un mapa que registrarà tots els municipis catalans que s'hagin compromès "a prescindir de les cares embetumades" la nit de Reis. El mapa, publicat a la web de Casa nostra, casa vostra, s'anirà actualitzant a mesura que s'hi afegeixin ajuntaments.

A més, els col·lectius han fet una crida a la ciutadania perquè faci piulades a Twitter etiquetant els usuaris de regidors de Cultura, Festes o Joventut o les entitats responsables de la cavalcada amb l'etiqueta #BaltasarDeVeritat i els instin a organitzar "una festa inclusiva".

Els col·lectius recorden que en l'edició del 2019, 32 de les 43 capitals de comarca catalanes, entre elles Figueres, ja van prescindir del betum -vuit menys que l'any anterior-, i remarquen que ciutats com Girona o Reus es van sumar a la iniciativa. De fet, destaquen que, en el cas de Reus, van convidar a la carrossa un grup de persones refugiades quan viuen a la ciutat i que van arribar a Catalunya a bord de l'Open Arms.

Casa nostra, casa vostra i Tinta Negra reediten la campanya per denunciar que la tradició de representar el rei Baltasar amb persones blanques pintades de negre i exagerant els trets facials és racista. "La pràctica de disfressar-se i caracteritzar-se els blancs de negres es coneix al món anglosaxó com a 'blackface', és racista i té un origen colonial", expliquen. En aquest sentit, creuen que per aquest fet moltes famílies catalanes amb nens i nenes negres no poden portar-los a les cavalcades "només pel color de la seva pell".