El drama bèl·lic 'Mientras dure la guerra' d'Alejandro Amenábar ha obtingut 17 nominacions als Premis Goya de l'Acadèmia del Cinema Espanyol. La cinta 'Dolor y gloria' de Pedro Almodóvar, candidata espanyola als Oscar, n'ha obtingut 16, mentre que 'La trinchera infinita' d'Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, el drama sobre un talp que es va amagar durant 33 anys del franquisme, un total de 15. 'Intemperie' de Benito Zambrano aspira a cinc guardons mentre que 'Buñuel en el laberinto de las tortugas' de Salvador Simó, 'Ventajas de viajar en tren' d'Aritz Moreno i 'Lo que arde' d'Oliver Laxe aconsegueixen quatre nominacions cadascuna. La coproducció catalana 'El hoyo', cinta triomfadora al Festival de Sitges, aspira a tres. L'òpera prima de Lucía Alemany 'La innocència' i 'La hija de un ladrón' de Belén Funes competiran a dos guardons cadascuna.

'Madre' de Rodrigo Sorogoyen, 'Adiós' de Paco Cabezas i 'Quien a hierro mata' de Paco Plaza estan nominades en tres categories.

Al guardó de Millor pel·lícula, hi opten les principals cintes nominades, 'Dolor y gloria', 'Intemperie', 'La trinchera infinita', 'Lo que arde' i Mientras dure la guerra, que competiran també -amb l'excepció de la proposta de Benito Zambrano- en la de millor direcció. Quant a les seleccionades a Millor Guió Original, hi concorreran Pedro Almodóvar ('Dolor y gloria'), David Desola i Pedro Rivero ('El hoyo') Jose Mari Goenaga i Luiso Berdejo ('La trinchera infinita') i Alejandro Amenábar i Alejandro Hernández ('Mientras dure la guerra').

Paral·lelament, Penélope Cruz ('Dolor y gloria'), Greta Fernández ('La hija de un ladrón'), Belén Cuesta ('La trinchera infinita') i Marta Nieto ('Madre') opten a l'estatueta de Millor actriu protagonista, mentre que com a Millor actor principal hi competiran Antonio Banderas ('Dolor y gloria'), Antonio de la Torre ('La trinchera infinita'), Karra Elejalde ('Mientras dure la guerra' i Luis Tosar ('Quien a hierro mata').

Mona Martínez ('Adiós'), Natalia de Molina ('Adiós'), Julieta Serrano ('Dolor y gloria') i Nathalie Poza ('Mientras dure la guerra') estan nominades a Millor actriu de repartiment, mentre que Asier Etxeandia i Leonardo Sbaraglia per 'Dolor y gloria', Luis Callejo per 'Intemperie' i Eduard Fernández per 'Mientras dure la guerra'.

146 llarmetratges a competició

Per competir a les 28 categories, s'hi ha presentat 146 llargmetratges, dels quals 88 són de ficció, 55 documentals i 3 llargmetratges de ficció. Sílvia Abril i Andreu Buenafuente repetiran com a presentadors de la pròxima edició dels Goya, que se celebrarà el 25 de gener al Palacio de Deportes José María Martín Carpena de Màlaga.

L'unic premi que ja és segur de la nit és el Goya d'Honor, que distingirà l'actriu i cantant Pepa Flores. Els actors Elena Anaya i Miguel Herrán han estat els encarregats de fer la lectura dels aspirants a l'edició 2020.