Aplaudiments i aprovació generalitzada per part del públic assistent és el balanç de l'estrena mundial del documental 'Salvador Dalí. Diaris de Joventut. 1904-1929', que ha tingut lloc, aquest dijous al vespre, a la Sala Gran de La Cate de Figueres. La presentació ha anat a càrrec del periodista i president dels Amics dels Museus Dalí, Carles Ayats; Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i coguionista del projecte, i David Pujol, de la productora DocDoc Films, director i coguionista del documental.

Aguer ha posat èmfasi en el fet que aquest treball, que tanca una trilogia audiovisual dedicada a l'artista, "genera una emoció important pel fet que acabi tenint un abast mundial". "A vegades -ha afegit-, no som conscients de la importància que té Dalí per a Figueres i per a tot el món". La directora dels Museus Dalí i patrona de la Fundació, promotora del projecte, ha fet un extens agraïment a tot el conjunt de gent i entitats "que han fet possible el documental", la base del qual han estat moltes aportacions fetes pel mateix Dalí en el seu diari 'Vida secreta'.

David Pujol, per la seva part, ha posat en relleu que "sense els llibres de Dalí i la seva manera única d'explicar la seva vida", els documentals que fins ara s'han generat no haurien estat possibles tal com s'han acabat realitzant. Pujol ha definit 'Salvador Dalí. Diaris de Joventut. 1904-1929' com un treball basat en la "fusió de sentiments i realitats" a partir "del record de la vida intrauterina" del geni empordanès".

Pujol i Aguer comparteixen protagonisme amb Jordi Artigas, coordinador dels museus dalinians, en el fil conductor de les converses que enllacen les diferents etapes del documental.

Entre el nombrós públic assistent hi havia l'alcaldessa de Figueres i vicepresidenta de la Fundació, Agnès Lladó, diversos regidors de la corporació municipal i personatges destacats de l'entorn dalinià, com Emília Pomés, hereva i persona de confiança d'Anna Maria Dalí. Pomés va cedir la casa del Llané per al rodatge de diverses escenes d'un documental que coinsidera "encertat i emotiu". També hi era la doctora Mariona Seguranyes, comissària de la darrera gran exposició celebrada a Figueres, en el Museu de l'Empordà, sobre la família Dalí.

El documental presentat ahir posa en valor, de manera evident, els espais vitals d'infanresa i joventut de Salvador Dalí, especialment la casa on va viure entre el carrer de Monturiol i la plaça de la Palmera, en el terrat de la qual va generar la seva primera obra pictòrica reconeguda. Justament ahir, l'Ajuntament de Figueres va desestimar les partides pressupostàries destinades a l'adquisició d'aquest habitatge, en un gest que pot obrir la porta a diverses interpretacions sobre el futur d'aquest immoble de propietat privada. El consistori està executant, hores d'ara, les obres de rehabilitació de la casa natal, de propietat municipal.

Sinopsi

El documental 'Salvador Dalí. Diaris de Joventut. 1904-1929', produït per la Fundació Dalí i realitzat per DocDoc Films, abraça des del naixement de Salvador Dalí, l'any 1904, fins al 1929, any crucial en què ingressa en el moviment surrealista. Figueres, Barcelona, Madrid i París esdevindran les geografies del jove Dalí i seran les escenografies de la gestació del geni.

El fil argumental de l'obra s'ha servit de l'autobiografia La Vida Secreta de Salvador Dalí. A través de documentació profusa, alguna de la qual és inèdita, ens explica aspectes claus del jove Dalí: des de la infantesa marcada per la mort del seu germà, els primers estudis d'art a Figueres, l'estada a la Residencia de Estudiantes, a Madrid, on coneixerà Federico García Lorca i Luis Buñuel, que tindran per ell una especial rellevància; el viatge a París que li permetrà establir contactes amb artistes com Miró, Picasso o els components del grup surrealista. Ens parla d'aspectes sorprenents com els records intrauterins, de com un safareig pot esdevenir taller d'artista, de les il·lusions òptiques o d'una nova mirada a la realitat, de la por al sexe o de la creença des de ben aviat de ser un geni. També ens descriu la seva evolució artística, que es mou entre avantguarda i tradició, i el naixement i l'evolució d'una obra que ha esdevingut universal i alhora permet tant entendre millor l'obra de Dalí com identificar l'origen de molts elements característics de la iconografia daliniana.

En el documental s'inclouen les veus de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, Jordi Artigas, responsable de les cases-museu de Portlligat i Púbol, i David Pujol, director i guionista del projecte audiovisual. Cal destacar l'important tasca de recerca com ho il·lustren nombrosos documents audiovisuals i fotogràfics provinents de fons com la Biblioteca Fages de Climent, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, l'Arxiu Municipal de Figueres, el Museu de l'Empordà, el Museu del Joguet o el CRDI Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona. D'entre els fons particulars consultats, alguns són de Cadaqués i nombrosos són de Figueres, i com també la col·lecció Boussard establerta a París.

Aquest projecte forma part de l'estratègia divulgativa de la Fundació Dalí en format audiovisual que va iniciar l'any 2015 amb Dalí. La darrera gran obra, i que va prosseguir amb La vida secreta de Portlligat (2017) i amb Salvador Dalí. A la recerca de la immortalitat (2018). Han rebut nombrosos guardons a nivell internacional, entre els quals s'hi compta el Golden Prize que concedeix AVICOM (secció audiovisual de l'ICOM en la categoria de llargmetratges de museus).