L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes de novembre el plànol d’urbanització i parcel·lació de la finca de Son Granada. El projecte estava previst al terme de Llucmajor (Mallorca), una gran zona residencial projectada l’any 1935, que acabà resultant fallida. resultà fallida.

El document pertany al fons familiar de la família Aldeguer Vilà, que a més de recollir el fons professional de Vicente Aldeguer Jaén, el carismàtic ajudant de Marina rosinc de mitjans del segle XX, conté també correspondència, escriptures i plànols de Mercè Vila, la seva esposa.

El plànol que presenta l’Arxiu té representada la fallida urbanització de Son Granada, una gran zona residencial projectada a Llucmajor per l'arquitecte català Joan Baptista Subirana per encàrrec del nordamericà G. Frank Croissant.

A Son Granada hi havia projectades 4.996 parcel·les, una plaça central, anomenada de les Nacions, dos parcs, un passeig davant del mar i fins i tot una església i uns camps d'esports. Tot d'espais públics i equipaments per cobrir les necessitats dels estiuejants que volien gaudir de la costa mallorquina.

G.Frank Croissant va fer una gran operació de màrqueting als Estats Units i també a Barcelona, on va aconseguir vendre forces parcel·les, com les adquirides per la família Vilà, a través d'una estafa piramidal. Malgrat els esforços per tirar endavant el projecte, aquest mai arribà a fer-se realitat.

Podeu consultar el document del mes complet a l’apartat «El Document del Mes» de la web municipal de Roses: