Lluís Bayona, cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, defensa com «la petita inversió al llarg del temps» pot donar «resultats interessants» dins el camp del patrimoni. En aquest sentit, aquesta institució ha disposat enguany d'1,2 milions d'euros per invertir en rehabilitació i conservació del patrimoni. L'Alt Empordà és una de les comarques més beneficiades i s'ha endut una bona part del pressupost, uns 400.000 euros en forma d'una quinzena de subvencions de lliure concurrència.

Un dels pobles afortunat és Albanyà, que va demanar l'ajut tècnic i econòmic el 2016 amb la voluntat de restaurar i consolidar el conjunt medieval del castell del Serrat, més conegut com Bertran, nom d'una masia propera. Des del 2016, en aquest conjunt s'hi han invertit 113.100 euros. Ho ha possibilitat un acord amb els seus propietaris que n'han fet cessió durant quaranta anys. El Serrat està integrat per diverses construccions «que semblen majoritàriament d'època altmedieval» tot i que no es disposa encara de dades documentals o arqueològiques. En primer lloc, s'hi pot veure un edifici circular, identificat com un colomar, bastit amb paraments d'ous spicatum. En segon lloc, un altre possible colomar més recent, i, finalment, les restes d'un vilar format per dependències arruïnades i mig amagades. El conjunt fou abandonat cap a la segona meitat del segle XV.

Colomar preromànic. Foto: Diputació de Girona.

Un plus en la visita

Un plus en la visitaL'actuació en el Serrat permetrà garantir la pervivència d'aquest patrimoni que, a causa de la seva ubicació, enmig del bosc, podrà ser visitat lliurement, esdevenint un valor afegit pel passejant.