No és molt usual escoltar una formació integrada per clarinet, viola i piano. El cert és que sí que existeix prou repertori, principalment contemporani, però no és massa conegut pel públic. Això és el que va portar Eduard Miralles (clarinet), Arabel·la Fernández (viola) i Laura Val (piano) a impulsar el Trio Kom. Aquest divendres actuen a les 9 del vespre a l'auditori Caputxins de Figueres.

El Trio Kom l'integren Eduard Miralles (clarinet), Arabel·la Fernández (viola) i Laura Val (piano).

Els tres músics es van conèixer durant la formació al Liceu i ja aleshores van tocar plegats. Els següents cinc anys, però, van apostar per seguir estudiant i tocant a l'estranger. Fa uns dos anys es van retrobar aquí i, malgrat la distància que els separa -cadascun viu a llocs diferents de Catalunya- van crear el Trio Kom. «La idea era buscar repertori, anar-lo investigant i tocar-lo, per descomptat», reconeix Val, que és nascuda a Peralada, tot afegint que allò que cerquen «és anar obrint camins».

El concert a Figueres l'obriran amb una peça de Mozart, emmarcada en el classicisme. «Mozart era molt amic d'una família i els hi va dedicar; ells interpretaven el piano i el clarinet i com ell tocava la viola la va escriure per fer-la junts», comenta Val. És Kegelstatt K498 en mi bemoll major, «la tonalitat de l'amistat i l'amor, és preciosa». La seguirà una obra del compositor alemany Max Bruch, 8 peces per a aquesta mena de formació, de les quals només interpretaran tres. «S'assembla molt a Brahms, és molt romàntic», matisa Val. Finalment, el Trio Kom interpretarà el Trio Miniaturen Op. 18 del compositor d'origen rus, però amb família suïssa i molta influència alemanya, Paul Juon. Com explica Laura Val es tracta d'un repertori «molt vital, romàntic i apassionat». El repte de transmetre això que sentí el compositor, doncs, «ens porta a sentir moltes coses i això és el que volem transmetre al públic».

Laura Val, que va estar cinc anys estudiant i tocant a Holanda, no amaga la dificultat que té tirar endavant com a intèrprets a Catalunya. Els tres també es dediquen a la docència musical. El més difícil, diu, és trobar sales que els programin. Fa poc han actuat a Girona, a la Mercè, i preveuen fer algun concert a Sud-amèrica. «La qüestió és ser músic de veritat», conclou Val.