«'Els pobles de l'Alt Empordà' és una obra amb un valor perenne i alhora un document quasi històric per la visió que dona dels nostres pobles en aquells anys». Així ho creu la filòloga Anna Maria Velaz, responsable de la reedició, en un format més assequible, d'aquesta magna obra de la poeta Montserrat Vayreda (1924-2006). Amb la complicitat i seriositat d'Edicions Vitel·la, ja s'han publicat tres dels quatre volums que tindrà el projecte literari. El darrer, que comença a Palau de Santa Eulàlia i acaba a Roses, es va presentar la setmana passada a la biblioteca de Figueres.

Com explica Velaz, qui va compartir la presentació del tercer volum amb l'exalcalde Joan Armangué i el regidor Alfons Martínez Puig, «Montserrat Vayreda era una persona que s'estimava els pobles» de l'Empordà i aquest llibre bé ho demostra. Publicat en origen entre els anys 1978 i 1988, la poeta va recórrer de forma minuciosa durant quinze anys tots els racons de la seva terra. El seu viatge emocional i físic el va plasmar en un llibre de bibliòfil que aparegué, aleshores, per fascicles il·lustrats per nombrosos artistes.

La proposta editorial d'ara, que ha estat possible gràcies a un llegat que va deixar Maria Perxés, «respecta totalment la part literària amb algunes correccions tipogràfiques o toponímiques» però ha reduït sensiblement les il·lustracions. També se li ha volgut donar un ordre alfabètic als pobles que apareixen, quelcom que no feia Vayreda. «Jo imagino que ella anava pels pobles sense un ordre, seguint les estacions i ho trepitjava tot, fins als llocs més amagats», comenta Velaz admirada, convençuda que és «l'autora empordanesa» que més va recórrer l'Empordà. Cal recordar que el 2024 farà cent anys del seu naixement.