Dilluns, 25 de novembre, 19.00 h, Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses

  • Presentació del Llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, sentències i concòrdies sobre la pesca (segle XV)
  • Autors: Marcel Pujol Hamelink i Alfons Garrido Escobar

A la Baixa Edat Mitjana, va funcionar a la vila de Roses una cort específica de justícia dedicada a debatre i jutjar els afers de pesca dins dels límits de la Mar de Roses. La seva acció va generar un ric corpus documental de sentències, concòrdies i ordinacions que reflecteixen els interessos contraposats i les complexes relacions econòmiques, socials i jurídiques al voltant de l'explotació de la mar.

L'estudi i transcripció dels documents de la Cort de Roses conservats a l'Arxiu Històric de Girona és un viatge al panorama marítim i pesquer català d'època medieval. Els pescadors locals i les seves institucions, el monestir de Santa Maria de Roses, els comtes d'Empúries o els veïns de Castelló i Cadaqués s'entrellacen en una apassionant història de dominació, conflictes, litigis i canvis en la indústria pesquera d'ara fa sis segles.

Una iniciativa de recuperació, salvaguarda i divulgació del patrimoni documental pesquer, impulsada per la Fundació Promediterrània en col·laboració amb l'Ajuntament de Roses i plasmada a dues mans per Marcel Pujol Hamelink i Alfons Garrido Escobar en El llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, Sentències i Concòrdies sobre la pesca (segles XV).