El Museu Memorial de l'Exili (MUME), el Mèmorial du camp d'Argelès-sur-Mer, el Château Royale de Cotlliure, la Maternité Suisse d'Elne i el Mémorial du camp de Rivesaltes han signat un Conveni de col·laboració per fer activitats conjuntes a Catalunya i França. L'objectiu és donar a conèixer a banda i banda de la frontera l'exili del 1939 i l'efecte que va tenir a les societats catalana i francesa. També vol fomentar la recerca acadèmica sobre aquest període històric, oferir formació a professors que treballin la Guerra Civil i la Retirada a les aules i organitzar activitats conjuntes.

La presidenta del MUME i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha signat el Conveni aquest dimecres a la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Els representats d'entitats franceses que han participat a l'acte han estat Nicolas Garcia, vicepresident del Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales; Bernard Rieu, conseller municipal d'Argelès, i Emmanuelle Hospital, representant del Mémorial du camp d'Argelès-sur-Mer.

Sònia Martínez ha estat acompanyada per la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, el director del MUME, Alfons Quera, i el president de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

Entitats participants

Museu Memorial de l'Exili

El MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions temporals i una exposició permanent, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica al voltant dels desplaçaments forçosos i la Guerra Civil.

Està gestionat per un Consorci del qual formen part la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, l'Ajuntament de la Jonquera i la Universitat de Girona.

Mémorial du camp d'Argelès-sur-Mer

Aquest memorial explica l'èxode i l'internament de prop de 200.000 republicans espanyols que van fugir del franquisme els mesos de gener i febrer de 1939 i van ser tancats al camp de concentració que les autoritats franceses van crear a la platja d'Argelès. A més d'una mostra permanent que parla de la Guerra Civil, la Retirada i el camp, ofereix als visitants exposicions temporals, un centre de recursos i una biblioteca especialitzada.

Château Royal de Cotlliure

Construït al segle XIII, va ser residència dels reis de Mallorca i fortalesa militar. L'any

1939 va esdevenir el primer campament disciplinari per a refugiats de la Guerra Civil, brigadistes internacionals i militars. Hi foren internats gairebé un miler de persones, que hi foren recluïdes i obligades a fer treballs forçats.

Maternité suisse d'Elne

L'hospital matern suís Elna, situat en un castell construït a principis del segle XX per la família Bardou, es va transformar l'any 1939, gràcies a Elisabeth Eidenbenz i la Swiss Children Aid, en una maternitat que va acollir un miler de mares espanyoles i jueves que hi van trobar un espai de pau, comoditat i respecte. Uns 600 nens de procedències diverses van néixer a la Maternitat, que actualment acull una exposició en la qual explica la seva història i la de la seva fundadora, així com exposicions temporals.

Memorial du camp de Rivesaltes

Aquest antic camp de concentració al sud de França es va obrir en els anys trenta del segle passat per allotjar exiliats espanyols i va romandre obert gairebé 70 anys. Al llarg de la seva existència ha acollit civils o militars vençuts. Hi van ser internats, a més de republicans exiliats, jueus, gitanos, presoners nazis i soldats algerians de l'exèrcit francès. Amb més de 4.000 m², inclou espais expositius (permanents i temporals), un auditori i un centre educatiu.