«Aquest ha estat un any llarg i dur i, tot i que no hem pogut arribar al nostre sostre, ens deixa un molt bon gust de boca». Així valora la temporada Ignasi Cabré, cap de colla castellera d'Els Merlots de Figueres, després de viure la darrera diada aquest passat diumenge a casa. Malgrat que s'han quedat a res de fer el salt als castells de 8, la colla no defalleix i l'actual junta segueix marcant-s'ho com a repte a assolir el 2020.

La diada viscuda a Figueres arribava en un moment especial. La darrera cita havia estat a Vic on la colla va provar, per primer cop, un inèdit, per ells, 4 de 8. Tot i quedar-se a ben poc, l'estructura va caure. Això, però, ha estat un revulsiu i «ha provocat un canvi de mentalitat, les ganes de sortir de la zona de comfort i voler més», diu Cabré després de viure la diada de diumenge que va congregar més de 140 castellers a plaça. «Aquí és veu el canvi d'actitud», reconeix el cap de colla per a qui tot aquest camí «és un aprenentatge» vital per encarar el futur. La colla, diu, ara està preparada des de tot els àmbits i, a més, destaca «el molt bon ambient assolit».

Els espectadors que es va atansar a plaça diumenge, doncs, van gaudir admirant un pilar de 4, un 3 de 7, un 4 de 7 amb agulla, un 4 de 7 i un pilar de 5. Finalment van fer un pilar de 4 contra la violència de gènere i, a més, una bateria de pilars petits per tota la canalla de la colla, «als que sempre cuidem molt perquè són el tresor més important que tenim». Durant la diada, molts dels nous castellers es van estrenar -la colla ha registrat la incorporació de famílies senceres, els darrers mesos- i altres ho van fer en noves posicions «pen