La Cia. El Paller porta «Slow», diumenge a les sis de la tarda, a l'auditori del Convent de la Mercè a Castelló d'Empúries. Hi col·labora l'artista plàstica Pilar Farrés amb una performance i l'Anna M. Arnau, policia local, terapeuta i coordinadora del Grup de dones que ens descobrim. La Composició musical en directe és dels Mals Endreços. «Slow» és un món de sensacions, d'emocions i de reivindicacions traduïdes al llenguatge del moviment, de la dansa i de la música per commemorar 15 anys de reivindicació amb motiu del Dia Contra la Violència envers les dones, a Castelló. L'espectacle s'inclou dins la programació d'activitats entorn el 25-N a la comarca.

Quan fa que prepareu espectacles contra la violència envers les dones?

Emma Teixidor (E. T.): Fa quinze anys la regidora de Serveis Socials i àrea de la dona de Castelló d'Empúries, Assumpció Brossa, ens va fer la primera proposta de preparar un espectacle reivindicatiu contra la violència envers les dones. Recordo que va ser un trio amb la Dolo Yglesias, la Pilar Yglesias i amb mi mateixa. A partir d'aquest moment, l'Ajuntament sempre ha confiat que aportem el nostre granet de sorra per a aquest dia.

Com és l'espectacle d'aquest any «Slow»?

Dolo Yglesias (D. Y): Aquest any l'espectacle serà molt diferent i compta amb la participació de nenes i nens de l'escola de nou moviment i dansa contemporània El Paller. En aquest projecte col·laborem amb l'artista plàstica Pilar Farrés, que farà també una performance i amb l'Anna M. Arnau, policia local, terapeuta i coordinadora del Grup de dones que ens descobrim. La composició musical en directe és dels Mals Endreços. Hem partit d'un concepte de treball que combina la paraula i el moviment. Un treball on la font són les emocions, sensacions i reivindicacions!, que neixen a la central del nostre cos: la columna vertebral. Es projecten a l'espai en forma de moviment, de recorreguts i de trajectòries de diferents dimensions i es dibuixen a diferents velocitats en l'espai escènic.

De quina manera la música i la dansa penseu que ajuden a conscienciar contra aquesta xacra social?

E. T: És una manera molt potent de conscienciar les persones. L'art ha de servir per a comunicar, manifestar i reivindicar i precisament la dansa contemporània i l'art contemporani té les eines d'expressió actualitzades per a explicar el que ens preocupa avui. Tot i que sembla que estiguem reculant en lloc d'estar avançant, el problema té la mateixa arrel: necessitem actualitzar les fórmules que utilitzem per a expressar-nos i per a manifestar tot allò que està passant avui, l'any 2019. Parlàvem amb l'Anna M. Arnau i amb la Pilar Farrés que, com ja hem dit, col·laboren amb nosaltres en aquest projecte i l'Anna ens deia que molta responsabilitat de la violència que pateixen les dones i les noies encara avui, la té la idea romàntica de l'amor i de l'amor per sempre? a on la dona/princesa acaba rendint-se als braços del seu príncep blau? Per a nosaltres forma part del mateix problema: una educació retrògrada. L'educació ha d'anar de la mà dels corrents artístics actuals. No que ens vinguin donades de corrents artístics del segle XVIII? les fórmules d'expressió s'han d'actualitzar! Cal que puguem educar, ensenyar, dirigir, conduir els nostres infants i joves segons l'època en què vivim ara!, i explicar tot allò que ens passa amb un llenguatge contemporani actualitzat.

En aquesta línia treballa El Paller?

E. T: Des de la Cia. El Paller fa molts anys que investiguem noves fórmules i tècniques d'expressió, de moviment i de dansa. Fem una recerca constant per a poder ensenyar a les nostres alumnes, a l'escola de nou moviment i dansa contemporània El Paller, per actualitzar el moviment a la vegada que componem: a compondre i a crear en temps present.

Com prepareu cada proposta?

D.Y: Els espectacles els preparem tots de manera molt diferent. Poques vegades repetim la mateixa fórmula, tot i que sí que utilitzem sempre les tècniques d'improvisació i composició instantània sobre una estructura. Això no vol dir que puguem treballar amb referents de temps passats i coreografiats. La música gairebé sempre intentem treballar-la juntament amb els Mals Endreços: Pau Marcos i David Codina. Ens encanta col·laborar amb artistes de diferents disciplines.

Què voleu transmetre a través d'aquest espectacle que presenteu diumenge?

E. T: Llancem la proposta i esperem que la percepció, sempre oberta, sigui esperançadora i desperti un món de sensacions i emocions diferents. Les nenes i els nens que també actuen, ho tenen molt clar; ells, quan han treballat l'exercici del moviment i la paraula, han escrit: llibertat, valentia, terra, esperança, Jo puc, poder, amor, terra, gravetat, tranquil·litat, mar blau, prou?

Heu pensat, després de 15 anys treballant per conscienciar la població contra la violència de gènere, portar aquest espectacle a algun altre escenari o fer-lo arribar als instituts o als joves?

D. Y: Sí, podríem participar amb altres propostes en altres municipis, però sempre prioritzem l'esdeveniment a Castelló d'Empúries, la nostra vila? Als instituts i escoles també estaria molt bé poder-hi accedir. Hem fet tallers i cursos en diferents instituts i fa dos estius vàrem participar en les jornades de renovació pedagògica, però més com a Cia. El Paller; explicant i mostrant la nostra metodologia de la dansa i del moviment. Ara hem d'insistir i arribar als instituts només per tractar i posar de manifest aquest tema en concret.

Quins projectes teniu ara entre mans?

E. T: L'any que ve farà quinze anys de la companyia El Paller i tenim molts projectes en marxa: Una dama, dues dames, peça performàtica en clau d'humor i que també tracta el tema de la dona: Reivindicant les múltiples feminitats, de la dona; Finding bone, (trobant l'os), és una col·laboració amb la creadora, directora i terapeuta Claire Burrell, del Regne Unit. També destaquem Fosques, espectacle de dansa contemporània, dansa aèria i d'intensitat visual que és una col·laboració de les Cies. Las Lolas, El Paller, Els Mals Endreços i Art Estudi que va ser estrenat al Festival Sismògraf 2018, que continua vigent en diferents formats i càpsules arreu del territori.