«Em dic Pere i dos cognoms més. Vaig néixer abans-d'ahir i ja som demà passat. Ara només penso com passaré el cap de setmana». Així s'autopresentava Pere Calders (1912-1994), un dels autors més lúcids de la literatura catalana. Just quan es compleixen vint-i-cinc anys de la seva mort, la Funcional Teatre la Funcional Teatreel recupera, dalt de l'escenari del Teatre Municipal El Jardí de Figueres, en una versió lliure de dotze dels seus contes. L'estrena de Finestres, títol inspirat en un dels relats, és aquest divendres, a les 9 del vespre. També hi haurà sessions aquest cap de setmana (dissabte a les 21 hores i diumenge a les 18 hores) i els dies 29 i 30 de novembre, 1, 5, 6, 7 i 8 de desembre.

Sota la direcció de Salvador Torres, que s'ha encarregat també de la dramatúrgia, la companyia figuerenca s'ha inspirat en l'espectacle Antaviana, va representar fa quaranta anys, i que va ajudar a potenciar aleshores la popularitat d'un autor que, avui, també ha quedat un xic oblidat. La Funcional ha escollit aquells mateixos contes, que tenen un component teatral molt marcat, però ara amb «una estètica i un muntatge molt diferents», com explica l'ajudant de direcció i actor, Josep Maria Cortada. Per fer-ho s'hi ha bolcat tota la companyia. Així, a escena seran vint-i-sis actors, d'edats tan divergents com els 12 i els 75 anys, quatre músics i, entre bambolines, tres escenògrafs, tres persones a vestuari i tres més al so, il·luminació i caracterització.

L'elenc el composen des d'actors ja molt consolidats fins a joves que comencen. Foto: Josep Algans.

La condició humana

La condició humanaSi tenen quelcom d'especial els contes de Pere Calders, són el punt d'absurditat que desprenen i que deixen al lector -en aquest cas, espectador- perplex. «No són uns contes naturalistes ni realistes, potser parteixen d'una situació que ho és però tenen un element màgic o que distorsiona el plantejament inicial i li dona un altre aire», explica Cortada. Tots ells, afegeix, indaguen en allò que tant interessa a la companyia, la condició humana i ho fan amb «naturalitat i espontaneïtat».

Un dels apartats del que s'ha tingut molta cura és l'escenografia que inclou elements -entre ells la finestra- tots fets de forma artesanal i amb la voluntat que «reculli els actors que expliquen el conte i que transmeti calidesa» a la platea. «Serà com seure a la vora del foc per escoltar històries», diuen. El nexe d'unió de tots ells serà la figura d'un narrador, que els anirà acompanyant entre una història i l'altra, «cadascun amb una autonomia i estètica pròpia interpretats amb un punt d'exageració». Aquesta és la primera vegada que La Funcional representa Calders i arriba just quan la formació és al llindar de celebrar els trenta anys.