Amb la intenció de reflectir l'entorn social i polític del país amb realisme, el 1959 Pere Portabella (Figueres, 1927) crea la productora Films 59, que va produir tres títols històrics: l'opera prima de Carlos Saura, Los golfos; El cochecito, de Marco Ferreri, i Viridiana, de Luis Buñuel. L'escàndol provocat per aquesta darrera va portar a la inhabilitació de Portabella com a productor, fins que el 1968, també com a realitzador, reprèn l'ofici amb un cinema a contracorrent en què política i avantguarda artística van de la mà.

Com a realitzador, Portabella dirigeix les seves pròpies creacions unint el llegat de la cultura d'avantguarda amb els llenguatges de ruptura. Debuta el 1967 amb No compteu amb els dits, i entre els seus treballs destaquen Nocturn 29 (1968), Vampir-Cuadecuc (1970), Umbracle (1972), Informe general I (1976), Pont de Varsòvia (1990), Die Stille vor Bach (El silenci abans de Bach) (2007), Mudanza (2008), Informe general II: El nou rapte d'Europa (2015) o El sopar (1974 i 2018). Les seves pel·lícules han recorregut festivals internacionals arreu del món i ha estat objecte de retrospectives en centres artístics com el MACBA, el Reina Sofía de Madrid, el MoMA de Nova York, el Centre Pompidou de París o la Tate Modern de Londres.

El Festival de Cinema Europeu de Sevilla acaba de concedir a Portabella el Giraldillo de Honor en reconeixement a la seva carrera, i ha presentat el cicle commemoratiu dels 60 anys de la productora Films 59 que ara arriba a la Filmoteca de Catalunya.

El cicle s'inaugura el dimarts 19 de novembre a les 20.00 h a la Sala Chomón amb la projecció de la versió no censurada d'El cochecito (1950), l'àcid retrat de Marco Ferreri de la societat espanyola de finals dels anys 50, i també inclou Los golfos, el debut com a realitzador de Carlos Saura, Viridiana, l'únic film espanyol guardonat al la Palma d'Or a Cannes, una sessió dedicada al tàndem creatiu que Portabella va establir amb el músic Carles Santos, recentment desaparegut, així com una de les darreres produccions de Films 59, el documental de Rudy Gnutti In the same boat (2016), una reflexió sobre els reptes tecnològics de la societat contemporània que inclou testimonis pensadors com Zygmunt Bauman o l'expresident de l'Uruguai, José Mújica, però també de gent comuna.

La retrospectiva es clourà el diumenge 24 de novembre amb un programa triple format pel debut de Portabella en la direcció, No compteu amb els dits (1967), amb guió de Joan Brossa, Vampir-Cuadecuc (1970), film experimental realitzat aprofitant el rodatge del Dràcula de Jesús Franco i del qual s'edita ara en vinil la banda sonora de Carles Santos, i Mudanza (2008), Premi Nacional de Cinematografia que recollia el procés de trasllat de mobles i objectes de la casa-museu de la família García Lorca a Granada.

El cicle viatjarà posteriorment a la Filmoteca Española de Madrid, on Pere Portabella presentarà el 27 de novembre al Cine Doré Vampir-Cuadecuc i Mudanza. I a partir del del 26 de novembre Londres acollirà una àmplia retrospectiva amb projeccions i seminaris sobre el cinema de Pere Portabella sota el títol A worm's tail view is often the true one: films by Pere Portabella (La mirada encertada és sovint la de la cua del cuc: les pel·lícules de Pere Portabella), i que es clausura el 15 de febrer de 2020 a la Universitat de Cambridge.

Nit temàtica al Canal 33

Coincidint amb l'inici del cicle, el Canal 33 programa una nit temàtica dedicada a Pere Portabella i l'aniversari de Films 59 el dimarts 19 de novembre a partir de les 22.15 h. El programa inclourà una conversa entre el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, i Pere Portabella, enregistrada a la seu del Raval de la Filmoteca, i l'emissió de dues de les obres més emblemàtiques del cineasta: El sopar (1974 i 2018), un documental sobre els presos polítics amb llarg períodes de reclusió que es va rodar el 1974 el mateix dia de l'execució de Salvador Puig Antich, i El silenci abans de Bach (2007), la fascinant aproximació a la relació entre música i imatge a partir del llegat musical del geni del Barroc.