12 de novembre de 2019
12.11.2019
Castelló d'Empúries

El patrimoni de la pedra seca protagonista d'una exposició a la Farinera de Castelló

La mostra va néixer fa un any dirigida a escoles i ara s'exhibeix, per primer cop, en un centre museístic

11.11.2019 | 20:01
L'exposició sobre la pedra seca es va inaugurar dissabte passat.

La pedra seca està molt vinculada al món rural. Els canvis de vida, però, han comportat que aquesta tècnica constructiva hagi caigut en desús al mateix temps que hagi reviscut gràcies a un canvi de mirada que l'ha portat a ser declarada per la Unesco com a patrimoni immaterial de la Humanitat. Ara i fins al 12 de gener, una exposició, centrada en l'Alt Empordà i sota el títol Tot un món de pedra seca, acosta el públic en general a aquest patrimoni considerat «dels més humils». L'espai escollit és l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries.

La coordinadora i responsable del disseny, Maite Oliva, explica que la mostra, produïda per Col·laboraxPaisatge i coordinada per Adrinoc, va néixer fa un any «com a material pedagògic dirigit a centres educatius». La idea principal de la qual partia és que «el coneixement d'aquest patrimoni ha de començar a l'escola, perquè els nens i joves el valorin». Després d'un any de recorregut, però, es va considerar que es podia fer el salt a altres espais, com ara museus o sales expositives. D'aquesta manera, els promotors van apostar per duplicar el material, que té un caràcter molt dinàmic i divulgatiu, i presentar-lo públicament. La primera parada, doncs, és Castelló d'Empúries.

Vertebrador del territori

L'exposició es divideix en vint-i-quatre panells de fusta. El contingut tècnic ha anat a càrrec de Jenar Fèlix i el pedagògic, de Càndid Miró. A través d'aquesta informació, el públic pot conèixer les principals tipologies constructives de pedra seca a la comarca, les principals tècniques, els materials i les eines de treball així com la importància que té com a element vertebrador del territori. Només cal posar com a exemple de la força d'aquest patrimoni, present a bona part de l'Europa meridional, el volum de construccions a l'Alt Empordà, les més antigues de les quals són de principis del segle XVIII. Així, si a la Garriga d'Empordà se'n troben més de mig miler de barraques, a l'Albera se n'han comptabilitzat més de tres mil.

La visita a aquesta exposició és lliure, però també està pensada per ser feta en grups. En aquest sentit, els promotors faciliten que les escoles puguin disposar d'una visita guiada i una part pràctica. «Treballem per posar en valor aquest patrimoni i un d'ells és l'educatiu», comenta Oliva, que afegeix que ja treballen ara per crear una altra mostra dirigida a la Catalunya Central i la Garrotxa.

A l'exposició de Castelló, en un dels panells s'explica que «estudiar el patrimoni existent s'ha anat tornant imprescindible». És per això que particulars, entitats i institucions fa anys que ho fan a la comarca, intentant alhora decidir què s'ha de conservar o refer. Cal afegir que a la mostra es pot veure un mur de pedra seca fet especialment per a l'ocasió, i també audiovisuals per complementar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook