L'església de Sant Aciscle i Santa Victòria de Bàscara està de celebració. Com les de Vilanova de la Muga i Sant Pere de Figueres, ha assolit els mil anys d'història. Per celebrar-ho, aquest diumenge a les 11 del matí es dona el tret de sortida amb un concert de música i una missa concelebrada i presidida pel bisbe de Girona, Francesc Pardo. Seran els actes que obriran un programa d'actes culturals que inclouran visites guiades, exposicions i concursos, que s'allargarà tot un any.

Per donar vida a aquest programa, s'ha creat una comissió específica del mil·lenari. El primer acte és un concert molt especial protagonitzat pels pianistes Joan Flores Bassas, de tan sols 16 anys, i Xavier Pardo, que dirigeix el projecte Joves Talents, del qual Flores forma part. A més, la comissió ha escollit tres persones, de generacions diferents, que venen a representar el passat, present i futur «que manté viva l'església», perquè condueixin l'acte.

El pianista Joan Flores Bassas.

Joan Flores Bassas té tan sols 16 anys. La seva passió pel piano comença als 4 anys de forma autodidacta i no és fins als 8 que inicia els estudis amb la pianista Mar Serra a l'Escola de Música Miquel Pongiluppi del Papiol. Actualment està finalitzant el Grau Superior de música clàssica a l'IEA Oriol Martorell de la mà del mestre Xavier Pardo Sabartés. També cursa estudis de piano modern. A més és component del Trio 365 Cordes i el Trio D3, que ja han estat reconeguts amb diferents premis.

Festa major d'hivern

Festa major d'hivernLa celebració s'inclou dins un cap de setmana festiu, ja que coincideix amb la festa major d'hivern. Els actes, principalment, es concentren en dissabte. Així, a les deu del matí, torna a fer-se a la plaça Major el Mercapillo, impulsat per l'Ampa de l'escola que es nodreix de «les joguines i la roba de segona mà que porten les famílies i els nens». Com a novetat, l'Ajuntament proposa un Escape Room dedicat a l'origen de l'univers per a nens de 6 a 12 anys. El regidor de Cultura, Jaume Carreras, comenta que «les places són limitades» i per això aconsella que, malgrat ser gratuït, cal inscriure's prèviament. Aquesta activitat lúdica, que requereix enginy i prestesa, es fa al pati interior de l'Ajuntament.

A la tarda, a les 5, arriba un dels plats forts: l'actuació d'El Pot Petit, al pavelló. Com argumenta el regidor, la companyia assaja tot l'any en un local de Bàscara i el concert és una mena d'intercanvi. Tenint en compte el flux de públic que atrau el grup i per «controlar l'aforament», l'Ajuntament cobrarà una entrada de 3 euros als més grans de 2 anys. La jornada es tancarà amb la Nit Jove amb The Bazaga's i Banda Neon. Diumenge també hi haurà música. És el torn de les sardanes amb la cobla Foment del Montgrí.