A partir d'ara ja es pot veure, al vestíbul de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de l'edifici de la Generalitat a Girona, l'exposició "Rafael Ramis, impulsor del sindicalisme dels funcionaris de Catalunya".

La mostra ressegueix, a través de set panells informatius, la trajectòria de Rafael Ramis Romans (Figueres, 1880- 1936), fundador i primer president de l'Associació de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya, durant la Segona República.

Rafael Ramis va tenir diverses facetes al llarg de la seva vida; mestre, periodista, polític, activista cultural, funcionari i sindicalista. Com a sindicalista funcionarial Ramis volia millorar els drets dels empleats públics; primer va impulsar el mutualisme, el cooperativisme i el caire social de l'Associació Cultura i Esport Generalitat de Catalunya i uns anys després, des de l'Associació de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya, va defensar reivindicacions com la millora salarial, l'estabilitat laboral i l'aprovació d'un Estatut dels Funcionaris.

El comissari de l'exposició, Joan Armangué, ha destacat que "L'exposició té una clara voluntat de recuperar un moviment sindical d'una gran intensitat i influència per la funció pública, durant la segona república".

Armangué també ha volgut ressaltar el caràcter gironí de l'Associació de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya "amb aquesta exposició volem recordar qui va ser el seu impulsor i fundador Rafael Ramis, però també tenir un record de les dues persones que el van succeir, Jaume Miravitlles i Narcís Molins, un empordanès i l'altre garrotxí."

Per la seva banda, el secretari general d'UGT a comarques gironines, Xavier Casas, ha dit "Estem orgullosos de la nostra història que té 131 anys, i estem orgullosos de personalitats com Rafael Ramis, que van obrir camí en la defensa dels drets dels treballadors". Casas també ha afegit "Vull fer un al·legat en favor del funcionariat públic català, Ramis va lluitar per ell i l'han seguit moltes persones que han cregut amb els serveis públics".

Per acabar Casas també ha volgut tenir un record per Dolors Bassa, qui ha dit que tenia moltes semblances amb Ramis, "mestre de vocació, empordanès de naixement i lluitador de mena".

El director dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Raül Morales, ha tancat l'acte ressaltant que "l'entorn per acollir aquesta exposició és especialment adequat. A l'edifici hi treballem més de 900 funcionaris i cada dia passen per l'Oficina d'Atenció Ciutadana més de 500 persones". També ha afegit que "Avui en dia dissociar els drets dels treballadors amb el que és la definició d'una societat, és impossible. Defensar l'estat del benestar és defensar els drets dels treballadors".

La mostra produïda per la UGT i la Biblioteca Fages de Climent, ja ha recorregut diferents espais com la Biblioteca de Figueres, la Biblioteca de Palamós, el MUME de la Jonquera o la seu històrica de la UGT a Barcelona.

Fins al 30 de novembre estarà oberta al públic al vestíbul de l'OAC de la Generalitat a Girona, després està previst que segueixi itinerant a Olot el mes de desembre i a Palafrugell el mes de gener.