L'escriptor darniuenc Daniel Ruiz-Trillo ha recuperat, després de 12 anys, la poesia a la seva vida, amb Suaus Suaus(Paralelo Sur, 2019), amb grans artistes a la portada: Noemí Morral, Cristina Company, Jordi Roig, Javi Jareño, Pep Panosa i Gabriel Maria Pérez (autor del pròleg). Suaus és «un cant a la vida, a la llibertat i a l'amor», tal com el va definir l'escriptora i poetessa Montse Cufí, en l'acte de presentació que s'ha fet a l'Ikigai de Figueres. Ruiz-Trillo es refereix a aquest poemari de títol palindròmic «mots dels quals soc fan absolutament», mentre que Cufí va fer èmfasi en aquest aspecte: «Com a bon amant del joc i l'experimentació, sobretot, del joc de paraules que ens té acostumats l'autor, a aquest poemari no li manquen els palíndroms, acròstics, les anàfores, els asíndetons, els paral·lelismes, les al·literacions, les enumeracions, les metonímies, la rima conjugada, el llenguatge de nova generació o els anglicismes a la catalana per crear un català més ric, àgil i senzill alhora de parlar d'amor», que, com diu l'autor, «és sobretot del que tracta aquest llibre, un llibre per a tots els públics, sobretot adult».

Suaus són: «Històries d'amor dins una història d'amor particular que duu una consciència integradora», explica Cufí referint-se al fet que el 10% de cada llibre s'inverteix en somriures per a Univers Àgatha, una associació solidària que busca la sensibilització amb el que representa la problemàtica del trastorn de l'autisme per «reivindicar, amb les armes de les quals disposem: poesia, narrativa, música, altres arts, experiències de persones que viuen l'autisme de prop (familiars, amics, coneguts), experts i, per descomptat, molts i molts amics, en qualsevol idioma i des de qualsevol punt del Món», escriu Gabriel Maria Pérez, president i pare de l'Àgatha.

Catalunya i Ses Illes i alguns paradisos terrestres com Neuquén (a la Patagònia) apareixen al llibre. Tal com Cufí va remarcar en la presentació: «Tindreu ganes de fer un parèntesi en la vostra rutina per circumnavegar per les seves illes i maresmes, pobles i ciutats del poeta», referint-se a una geografia literària compartida on «podríem dir que conflueixen uns paisatges musicals i gastronòmics persistents, que han amarat el poeta al llarg de la seva vida, per revitalitzar-lo». Suaus torna a ser compromís amb el món de les malalties visibles i invisibles per integrar la diferència -un exemple és el poema «Laura Jareño», que s'inclou. De fet Trillo va publicar el 2003 Fibromiàlgia i tu i ha col·laborat en altres ocasions amb l'Univers Àgatha.