L'associació figuerenca Agitart va estrenar dissabte passat el seu primer documental, Som el que som , a l'Auditori Caputxins de Figueres, amb la presència de tots els seus impulsors i protagonistes. El reportatge, dirigit pel també figuerenc Pere Toro, mostra l'experiència de 10 alumnes de l'institut Alexandre Deulofeu de Figueres i com viuen aquest aprenentatge i com cada estudiant va interioritzant aquest nou llenguatge amb el qual expressar-se i amb el qual acceptar-se: « El documental recull el dia a dia dels alumnes i professors, amb l'objectiu que els protagonistes es coneguin individualment i col·lectivament , treballant l'acceptació envers un mateix, però també dins el grup», remarca Roger Fernández, formador dins el projecte juntament a Georgina Avilés. L'obra Som el que som , de la coreògrafa Inés Boza, ha donat nom al documental.

Experiència de primera mà

L'Auditori Caputxins es va omplir dels protagonistes i de totes aquelles persones que, d'una manera o altra, varen participar i possibilitar la creació del documental. També varen acudir a la cita persones interessades en el món de la dansa i la cultura. Un cop finalitzada la projecció, Caves Peralada va amenitzar la trobada entre protagonistes i espectadors; cosa que va donar peu que poguessin endinsar-se en el que ha suposat l'experiència de primera mà. A la mateixa sala es pot veure l'exposició dels retrats dels 10 protagonistes, que són obra de Mònica Quintana. L'artista, amb aquests retrats, «volia representar com són i com se senten aquests alumnes en aquest moment de la seva vida, ple de reptes i descobriments».

Tenint en compte la bona acollida de l'estrena del documental, Agitart s'està plantejant organitzar altres passis en un futur pròxim. «Pensem que pot ser interessant, sobretot pel professorat, veure de primera mà que la dansa també és una eina educativa».

Els alumnes

Els protagonistes del documental són: Ona Pérez Vidal, Anna Vergés Moreno, Ousman Bah Jallow, Marc Bellezza Calsina, Sara Petregal Jarque, Martín Rostán Bellomusto, Salma Salhi, Sònia Alonso Hernández, Aiman Filali, Judit Melgar Rigau, acompanyats per la professora Xixon Heras

El documental ha acompanyat els alumnes durant quatre mesos en el transcurs del Tots Dansen. És un projecte que neix amb l'objectiu final d'apropar el llenguatge del moviment al públic jove dins de les aules i també durant el seu dia a dia.