El Teatre El Jardí de Figueres acull aquest diumenge, a les 6 de la tarda, la presentació de la nova etapa de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE). Els dotze músics de corda s'han unit davant un mateix repte: injectar saba nova a una de les formacions musicals més emblemàtiques de la demarcació. Fundada fa més de trenta anys, inicien aquesta nova etapa després de superar moments difícils, entre ells un concurs de creditors, renaixent sota la forma de cooperativa autogestionada, un gest que implica «compromís i molt esforç». La voluntat dels responsables és impregnar «d'aire fresc i emprenedor» el futur i fer-ho sense por i sense renunciar als orígens. De fet, preserven el nom però incorporen matisos. Ara s'anomenen Orthemis Nova Orquestra de Cambra de l'Empordà. Per compartir-ho amb el públic empordanès, l'orquestra ofereix aquest concert simfònic diumenge a Figueres liderats pel seu nou director titular, Diego Miguel-Urzanqui.

David Sanmartí, violí de la Nova Orquestra de Cambra de l'Empordà, explica que el camí que han emprès «és innovador», però que ja funciona amb èxit a altres empreses del món. «No tenim gerent, és una empresa lineal on tots tenim veu i vot», confirma tot assegurant que allò que se cerca és «el talent de cadascú» dins un pla estratègic» que realça valors i prioritats. Reconeix que l'esforç «ha estat enorme perquè veníem d'un món clàssic molt tancat», però que s'han convertit en l'única orquestra d'aquesta mida capaç de fusionar teatre i música. De fet, fa pocs dies que han tornat d'una gira per Xangai -l'any vinent repetiran- i ja n'acumulen unes quantes per Alemanya, França, Suïssa, Mèxic i Hong Kong. Hi han portat, per descomptat, els seus exitosos Desconcerto i DesconcertoConcerto a Tempo d'Umore, ideats i dirigits per Jordi Purtí, que els hi ha insuflat una nova vida. Aquests espectacles «híbrids», que fusionen música, teatre gestual i humor, han esdevingut una fórmula que ha atrapat milers d'espectadors, tant adults com infants. Només cal dir que ja han fet més de tres-cents concerts.

Pel de Figueres, però, l'orquestra retorna a la seva faceta clàssica perquè volen preservar-la. Ho fan de la mà del nou director titular, Diego Miguel-Urzanqui, sumat al projecte la primavera del 2018, i amb una formació ampliada amb tretze músics més en la secció de vent. El programa escollit pel director, a suggeriment dels músics, inclou una dimensió molt sonora. L'obra principal serà la Suite Txeca, d'Antonin Dvorak Suite Txeca,, però obrirà el concert l' Obertura de l'Italiana in Algeri, de Rossini. La vetllada inclourà el Concert per a piano núm. 21, de Mozart, amb la pianista Pilar Guarné com a convidada. En aquest video penjat per ella mateixa a les xarxes socials, se la pot veure preparant-se per l'actuació.

El nou director titular de l'OCE, Diego Miguel-Urzanyi.

Ganes de canvi

Ganes de canviA Diego Miguel-Urzanqui el precedeix una dilatada trajectòria professional, havent dirigit orquestres arreu d'Europa entre elles l'Orchestre Solidaire Résonnance de Suïssa, i també docent com a professor de pràctica orquestral i música de cambra a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. L'artista explica que els músics de l'OCE van contactar amb ell, coincidint amb la jubilació de l'anterior director i fundador, Carles Coll, perquè assumís la direcció dels programes clàssics, és a dir, l'essència amb la qual va ser creada. «Vaig trobar-me uns músics amb molta motivació i ganes d'un canvi per donar-li una nova dimensió, se sentien una mica estancats en la part clàssica», comenta el director que encara no ha actuat mai a Figueres. Aquest estiu, però, sí que ha estat de gira amb l'orquestra, també per pobles de l'Empordà, quelcom que la formació vol seguir mantenint.

Per a Diego Miguel-Urzanqui, qui acompanya l'orquestra unes vint setmanes a l'any, aquesta direcció és també un repte «positiu». «Habitualment dirigeixo orquestres molt grans i fer-ho amb una de petita et permet treballar més al detall», explica tot reconeixent als dotze músics la seva valentia, «tenint en compte la situació econòmica i com la cultura ha passat a ser l'entreteniment, deixant de valorar-se l'esforç que suposa preparar un programa». Ells, però, uneixen «esforç, compromís i sempre tocant de peus a terra».