Cuits va néixer fa set anys quan diversos joves es van unir per formar un grup de música. Al llarg del temps han patit canvis com el guitarra, que des que van incorporar l'electrònica ara és el DJ. El 22 de novembre trauran el seu nou disc, Esclaten tempestes, que fa unes setmanes ja van publicar un videolyric d'un dels temes, «Llegat». Aquest any la banda ha entrat a la família de la discogràfica Picap.

Com va néixer el grup?

Xavi López: Amb membres provinents d'un altre grup que entre tots ens coneixíem d'alguna cosa i érem amics vam formar el grup Cuits, ara ja fa 7 anys. Amb el temps el grup ha patit molts canvis, fa tres anys el que era el guitarra va passar a ser el DJ quan vam incorporar l'electrònica, en Martí va marxar a Somboits, va entrar ell (es refereix a en Pau Angelats) i bastants més canvis de persones. Per arribar a la formació que som ara, més assentats, amb un propòsit i decidits en el que volem fer, han hagut de passar uns quants anys. Fa ja anys que batallem a dalt els escenaris.

Quants àlbums heu tret?

X. L: Vam treure una maqueta que va estar penjada al Facebook un temps i ja no la tenim publicada enlloc i no es pot aconseguir. Principalment perquè molts dels temes han estat posats en àlbums posteriors i han estat molt més ben gravats.

Pau Angelats: Després va venir Esperit Rebel, el primer disc de Cuits, el que molta gent encara se sap, amb col·laboracions de gent de la zona (en Bertu, Bannana Beach, etc). Segurament si algú ens ha escoltat en algun concert d'estiu recordarà almenys algun trosset de País del ruedo o de qualsevol altra d'aquell CD. Després va venir una maqueta, un EP amb cinc temes, on ja vaig començar jo. Un dels temes és un dels més mítics, Gritaré, que encara sona als concerts. Després vam afegir l'electrònica a Aires del Norte, que és bastant la línia que seguim ara. Per entendre'ns, a Esperit Rebel era un Obrint Pas i el següent ja va ser un Aspencat i ens mantenim en aquesta línia. Durant el passat mes de desembre vam gravar un altre CD, que es dirà Esclaten tempestes.

Com serà aquest nou disc?

P. A: El nou disc sortirà en les properes setmanes. Esclaten tempestes seguirà amb una línia semblant a l'anterior disc i continuem amb les col·laboracions de membres d'altres grups. Prometem que hi haurà alegries per a tothom: tindrem temes en català i castellà i morint-nos de ganes per treure'l.

Què trobarem en aquest CD?.

X. L: Podem trobar, com a cosa comuna a la manera de Cuits de sempre, la reivindicació, la crítica social, la crítica a les desigualtats, la crítica a les discriminacions, etc. Lletres combatives i amb crítica. Amb bases electròniques molt potents. Creiem que tindrà molt impacte entre la gent. Hi ha diverses col·laboracions, la primera i que ens fa molta il·lusió és en Tabas, un dels cantants de Bremen, i canta en francès; l'altra col·laboració la vam buscar durant molt temps, és en Kata, el cantant figuerenc que fa molts anys que és a Madrid amb el grup Carroña i ara ha format un nou grup que es diu Kamikazes. Podrem trobar des de temes força durs o foscos i tres o quatre temes més oberts a tothom, més variables. Hi ha de tot dins una línia comuna. Es pot trobar des d'alguna cosa més rockera i canyera fins a alguna cosa més festiva.

Heu estrenat contracte amb una nova discogràfica, no?

P. A.: Sí, és la discogràfica Picap concretament Delirics, que és com una altra dins de Picap que aposta per artistes emergents i festius del país. Picap porta artistes com Serrat, Lluís Llach, Elèctrica Dharma. Delirics seria la part més alternativa de Picap.

L'anterior CD, «Aires del Norte», us el vau autoproduir vosaltres. Com va ser l'experiència?

X. L: Molt estressant. Perquè ho vam fer gràcies a un Verkami. Va sortir molt bé, però el vam fer molt a contrarellotge ja que amb el Verkami has de donar una recompensa a aquella gent que ha pagat en un temps determinat. Una experiència boníssima però ens vam veure apurats per tot el que ja he dit abans. Però així ets més lliure perquè t'autoprodueixes i el CD és 100% teu.

Ja heu dit que un dels referents és Aspencat.

X. L: Sí, però és un dels molts referents que tenim, molts estils ens toquen de prop tot i que diem que el producte final s'assembla a Aspencat. Tot i que també és veritat que som bastant més rock que Aspencat, nosaltres. Podríem dir que som una barreja d'Aspencat, La Raíz i Riot Propaganda. Som electrònica, hip-hop, rock i una mica de rap. Ens agrada una mica tot. Resumint més fàcil: un cartell de ViñaRock. Són grups que seguim i que ens han marcat molt i es nota en la nostra manera de fer.

Per tant, com us definiríeu com a grup?

P. A.:Som un grup de mestissatge electrònic i obert a fer tota la música que ens ve de gust. El factor comú de totes les cançons és una base amb sons electrònics, pot voler dir tecno, dubstep, drum and bass... Una barreja entre rock, reggae, rap i electrònica, ho agafem una mica de tot, tenim ventall molt ampli.

Què diríeu a algú que no us hagi escoltat mai?

P. A: Que s'animin! Que no els decebrem. Jo sempre penso, si aquesta música no l'hagués fet jo, l'escoltaria igual. A més, fem tantes coses que alguna li ha d'agradar, potser un tema més rock no li agradarà però li agradarà un altre més festiu o més electrònic. Tenim un ventall molt ampli i per tant som molt oberts a tots els públics.